11 načina za očuvanje zdravlja zuba

Da biste imali zdrave zube potrebna je konstantna njega. Čak i ako Vam kažu da imate lijepe zube, ključna je pravilna njega kako biste spriječili moguće probleme. To uključuje prava sredstva za njegu oralne higije, kao i brigu o svakodnevnim navikama.

1. Ne idite u krevet bez pranja zuba

Nije tajna da je opća preporuka četkati zube najmanje dva puta dnevno. Ipak, mnogi od nas i dalje zanemaruju pranje zuba noću. Ali četkanjem prije spavanja riješavate se mikroba i plaka koji se nakupljaju tokom dana.

2. Pravilno četkajte zube

Način četkanja zuba posebno je važan. Ukoliko loše četkate svoje zube, to je isto kao da ih uopšte ne četkate. Uzmite si vremena, pomičući četkicu za zube nježnim, kružnim pokretima kako biste uklonili plak. Neodstranjeni plak može otvrdnuti, što dovodi do nakupljanja kamenca i gingivitisa (rana bolest desni).

3. Ne zanemarujte jezik

Na jeziku se također može nakupljati plak. To ne samo da može dovesti do lošeg zadaha, već može dovesti i do drugih oralnih zdravstvenih problema. Nježno četkajte jezik svaki put kada četkate zube.

4. Koristite fluoridnu zubnu pastu

Kada je riječ o pasti za zube, treba tražiti važnije elemente od izbjeljujuće snage i okusa. Bez obzira koju verziju odabrali, provjerite sadrži li fluor. Iako postoje oni koji su zabrinuti zbog utjecaja fluora na zdravlje, ova supstanca ostaje glavni temelj oralnog zdravlja. To je zato što je fluor vodeća odbrana od propadanja zuba. Bori se protiv mikroba koji mogu dovesti do propadanja zuba, kao i pruža zaštitnu barijeru Vašim zubima.

5. Ne dopustite da Vas poteškoće zaustave

Održavanje zdravlja zuba može biti teško, posebno za malu djecu i starije odrasle osobe s artritisom. Umjesto da odustanete, potražite alate koji Vam mogu pomoći da održavate higijenu zuba. Zubni konac iz apoteke može Vam značajno pomoći.

6. Ispirajte usta

Ispiranje usta je neophodno za dobro oralno zdravlje, no mnogi to preskaču, jer ne znaju kako da to rade. Ispiranje usta pomaže na tri načina: smanjuje količinu kiseline u ustima, čisti područja koja se teško četkaju, te ponovno mineralizira zube. Također, korisne su i vodice za usta kao pomoćni alat . Pitajte svog stomatologa za konkretne preporuke za ispiranje usta.

7. Pijte puno vode

Voda je i dalje najbolji napitak za Vaše cjelokupno zdravlje, uključujući i oralno zdravlje. Preporučuje se da pijete vodu nakon svakog obroka ili čak 8 velikih čaša dnevno. To pomaže isprati određene negativne učinke ljepljive i kisele hrane i pića.

8. Jedite dosta voća i povrća

Brza hrana je primamljiva, no nije zdrava, posebno ne za Vaše zube. Radije odaberite voće i povrće, jer sadrže zdrava vlakna koja su najbolji izbor za Vaše zube.

9. Ograničite slatku i kiselu hranu

Poznato je da šećer nije zdrav. Pretvara se u kiselinu u ustima koja dovodi u pitanje zubnu caklinu. Kiselo voće, čajevi i kafa također mogu uništiti zubnu caklinu. Iako ne morate izbaciti takvu hranu u potpunosti, možete ograničiti unos.

10. Posjetite svog stomatologa najmanje dva puta godišnje

Vlastite svakodnevne navike ključne su za Vaše cjelokupno oralno zdravlje. Ipak, uz svu njegu i brigu morate redovno posjećivati stomatologa. Minimalno je dva puta godišnje da posjetite stomatologa i pregledate svoje zube.

Komentariši

Close Menu