Šta su bijele mrlje na zubima?

Neretko smo u prilici da kako kod dece tako i kod odraslih, primetimo bele promene na zubima i pitamo se šta je to i imali li rešenja za takve promene?

Bitno je znati da su tri najčešća uzroka takozvanih belih mrlja po zubima, a molarno incizalna hipomineralizacija ili MIH je jedan od mogućih uzroka. Predstavlja anomaliju  koja se može videti na prvim stalnim kutnjacima i obično je u kombinaciji sa sličnim promenama  na prvim i drugim sekutićima. Mlečni kutnjaci takođe mogu biti zahvaćeni ovakvim promenama, što nazivamo  hipomineralizacija mlečnih kutnjaka (DMH). S obzirom da se ova pojava javlja na ograničenom broju zuba ukazuje da je smetnja u mineralizaciju zuba bila samo u određenom period njihove mineralizacije. Čak i sama polja sa belim promenama variraju od malog ograničenog polja do zahvaćenosti celog zuba. Znajući da se razvoj prvih stalnih molara i sekutića odvija u prve tri godine detetovog života to i jeste period koji je bitan za dijagnozu ukoliko se promene jave kasnije nakon nicanja stalnih zuba. Što se tiče promena na mlečnim zubima treba se fokusirati na period trudnoće majke i tu tražiti uzrok.

Kako izgledaju ovakve promene i zašto ih je potrebno tretirati?!

Gleđ zuba je promenjene boje, koja može da varira od mlečno-bele do smeđe. Gleđ je na tim mestima meka, krhka i porozna, a samim tim i manje otporna.

Kao posledica svega ovoga, ovakvi zubi su vrlo osetljivi na karijes koji se lako razvija u smeru dentina i brzo nastaju velike karijesne lezije. Ovakva mesta mogu biti bolna i osetljiva, što dovodi do lošijeg pranja takvih mesta na zubu. Plak se skuplja i dovodi opet do brzog razvoja karijesa. Ovakve osetljive zube je ponekad jako teško anestezirati, što je neophodno za sprovođenjem terapijskih mera bilo da se radi o popravci ili samo zalivanju zuba. Zbog svih ovih činjenica prevencija je jako bitna, roditeljima je neophodno detaljno pokazati tehniku pranja i motivisati kako roditelje, tako i decu. Potrebno je zaliti fisure, aplikovati fluoride u vidu gelova u ordinaciji i zakazivati češće kontrole.

Ponekad je dobra preventivna mera primena određenih pasti koje sadrže visoke koncentracije kalcijuma, koji može poboljšati remineralizaciju zuba i smanjiti njihovu osetljivost.

Fluoroza zuba je drugi uzročnih belih mrlja na zubima. Fluoroza nastaje najčešće kad se pije fluorisana voda u kojoj koncentraciji fluora prelazi 1:2 miliona, preporučeno je 1:1 milion. Učestalost fluoroze i intenzitet promene boje proporcionalni su koncentraciji fluora u vodi kao i ukupnoj količini konzumiranoj u period razvoja zuba. Same promene boje mogu biti različite od kredasto bele do čak žućkasto-smeđe. Same promene se ne javljaju na mlečnim zubima ,što se objašnjava malim koncentracijama fluora u intrauterinskom period.

Stečena hipomineralizacija zuba ili početne karijesne lezije su jedan od vodećih uzroka za prisustvo belih mrlja na zubima. Dugo se tragalo za neinvazivnom metodom, kojom bi se bez brušenja zaustavio početni karijes na zubima. Dobra vest je da postoji brza, jednostavna, komforna i efikasna  terapijska opcija.

Terapija infiltracijom preparatom ICON smooth surface je upravo ovakvo rešenje. U početku je terapija tečnom specijalno smolom razvijena kako bi se rani kontaktni karijes zaustavio bez bušenja zuba. Međutim, ovaj novootkriveni terapijski postupak korišćenja Icon preparata  uspešno se koristi za estetsko rešavanje diskoloracija zuba.

Upotreba Icon-a nije rezervisana za Bele mrlje koje su početna karijesna lezija može se podjednako uspešno koristiti i kod fluoroza zuba tako, drugih nekariogenih belih mrlja čak i kod razvojnih poremećaja gleđi koje smo napred spominjali MIH.

Ranije je jedino efikasno rešenje za ovakve promene na zubima zahtevalo invazivne tehnike koje podrazumevaju gubitak zubne supstance. Rešavanje ovakvih promena vinirima pored toga što zahtevaju žrtvovanje zubne supstance, skupa su rešenja.

Upravo zbog toga je tretman belih mrlja Icon-om genijalno jednostavno rešenje.

Metoda infiltracije funkcioniše vrlo jednostavno, nakon pripreme nagrizajućim gelom na zahvaćenu površinu nanosi se infiltrat, vrlo tečna smola, koju kapilarne  sile povlače duboko u poroznu gleđ gde se on zatim vezuje svetlosnom polimerizacijom (lampom za prosvetljavanje plombi). Na taj način se sakrivaju bele mrlje i sama tretirana površina Icon preparatom vizualno odgovara prirodnoj gleđi. Ono što je vrlo važno očuvana je zdrava zubna struktura.

www.dentalvortex.rs

Leave a Reply

Close Menu