Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice su vrsta visoko estetske restauracije zuba u cijelosti izrađene od keramike. Oni mogu oponašati prirodne karakteristike zuba, prenoseći svjetlost poput prirodnih zuba. Oni se mnogo bolje poklapaju, osobito ako su obnovljeni samo neki zubi, a ne svi. U takvim je slučajevima nemoguće napraviti razliku između bezmetalnih krunica i prirodnih zuba. Njihova unutrašnjost izrađena je od materijala koji su opisani kao biokompatibilni, što znači da ne izazivaju nikakve reakcije okolnog tkiva, što omogućava da se gingiva oblikuje oko njih kao da su prirodni zubi. Krune bez metala kombinacija su vrhunske kvalitete i trajnosti.

Iako su mehanička svojstva bezmetalnih krunica slična onima metalnih keramičkih krunica, njihove su prednosti daleko više. Unutrašnjost metalno-keramičkih krunica izrađena je od metalne legure na koju je zubna keramika spojena kako bi se postigao estetski učinak. U slučaju bezmetalnih krunica uklanjanje zubne tvari (uklanjanje zuba) daleko je manje opsežno. Na primjer, za izradu metalno-keramičke krunice potrebno je ukloniti 1,5 – 2,0 mm zubne tvari, dok kod krunica bez metala treba ukloniti samo 0,3 – 1,0 mm zubne tvari.

U većini slučajeva, krune bez metala izrađene su od cirkonijeve ili litij-disilikatne keramike. Na taj način proizvedena kruna izrađuje se od materijala sličnog staklu; lagana je i prozirna, a istovremeno otporna.

Krunice izrađene od cirkonija vrlo su popularna vrsta nemetalnih restauracija. Cirkonij ima izvrsna mehanička svojstva. Ovaj je bijeli materijal jedan od najčvršćih. U početku korištena u svemirskoj tehnologiji, nakon dugotrajnih istraživanja primijenjena je i u nekim granama medicine, npr. u ortopediji za proizvodnju umjetnih bokova. Krune izrađene od cirkonija imaju izvanredna estetska i mehanička svojstva, zahvaljujući njihovom širenju mogućnosti proizvodnje širokih raspona mostova bez metala. Iako se to pokazalo revolucionarnim materijalom u tehnologiji proizvodnje kruna, estetska svojstva litij-disilikatne keramike još uvijek su bez premca.

Leave a Reply

Close Menu