Održavanje implantata

Kada se u vilicu ugrade dentalni implanti, nastupa period privikavanja. Osim toga, logično je, kako već nismo vodili računa o prirodnim zubima, da se na izvjestan način moramo posvetiti održavanju implanata. Ovo je pitanje koje je od velike važnosti, ali ga mnogi zanemaruju. Niti se ovom pitanju posvećuje dovoljno pažnje, niti ga pak postavljaju oni kojima je važno.

Iako samim implantima nije potrebno održavanje kao kod pravih zuba, logično je da je potrebno održavanje higijene u ustima. Zubni implant zaklanjaju desni, pa se oni i ne vide. Od trenutka kada implant nalegne na vilicu i postane integrisani dio nje, održavanje higijene je i te kako važno.

Ukoliko se na spoju krunice i abatmenta zadržava zubni plak, bakterije ili kamenac, lako se dešava da dođe i do upale desni. Za razliku od prirodnog zuba, vještački zub nema mogućnost da se odbrani sam. Najveći uzročnici upale desni, jeste upravo loša higijena.

S obzirom na to da integrisani zubi postaju dio organizma koji ćete nositi čitav život, bolja je opcija da abatment bude izrađen posebno za svaki zub, nego da se koristi fabrički.

Održavanje higijene zuba, redovno pranje kao i korišćenje konca bitni su segmenti održavanja higijene

Leave a Reply

Close Menu