Ortopanako snimanje

Ortopan predstavlja način snimanja zuba. Drugi naziv za ortopan je ortopantomograf, a u pitanju je snimak vilice koji služi kao dijagnostičko sredstvo uz pomoć kog se postavlja tačna dijagnoza u zubu. Ovo je veliki pomak u stomatologiji i medicini uopšte jer je doveo do toga da medicina uznapreduje, a načini rešavanja procesa u ustima evoluiraju.

Ortopan karakteriše to što se na njemu vide obe vilice, i gornja i donja, sa svim zubima, korenovima zuba, ali i sinusnim šupljinama i takozvanim temporomandibularnim zglobom.

Zdrave zube odlikuju brojne performanse, pa je nekada veoma važno znati cjelokupno stanje u ustima. Od detinjstva do poznih dana, treba sačuvati zube, ali i imati uvid u njihovo zdravlje. Snimanje zuba smanjuje rizike sa kojima bi se i pacijent i stomatolog u kasnijim i poodmaklim fazama bolesti mogli da nađu. Snimanje zuba se vrši često u samoj ordinaciji.

Kada se ortopan koristi?

Ortopan se radi pre prvog stomatološkog pregleda, pored kliničkog pregleda, jer se tako utvrđuje stvarno stanje u ustima.

Ortopanski snimci se danas rade u digitalnim tehnologijama, pa osim samom zuba, na njima mogu da se vide i oni zubi koji su srasli ili su loše postavljeni u korenu. Najčešće se ortopanski snimak koristi za identifikaciju problema u ustima, kada umnjaci ne izniknu ili promene smer rasta.

Postoji nekoliko faza koje je potrebno uraditi pre nego što se odredi plan terapije. Ortopan snimak stomatolozi preporučuju u nekoliko slučajeva:

  • Ukoliko je potrebno proveriti položaj neizniklih umnjaka ili ostalih zuba
  • Ukoliko je potrebno proveriti kvalitet i količinu kosti.
  • Kod sumnje na problem sa sinusima
  • Ukoliko je potrebno proveriti da li postoji karijes ili neka druga vrsta oboljenja zuba
  • Kako bi se proverili položaj i dužina korenova zuba i videli procesi u kostima ukoliko postoje (ciste, infekcije, granulomi)
  • Kada je potrebno proveriti da li postoji oboljenje parodoncijuma i ustanovilo stanje kosti oko zuba.

Aparat kojim se izrađuje ortopan (ortopantomograf) je digitalni rendgen aparat poslednje generacije, veoma bezbedan po sveopšte zdravlje pacijenta, sa minimalnim stepenom zračenja.

Nakon snimanja zuba stomatolog postavlja dijagnozu, a 2D i 3D snimci služe i za dalje praćenje stanja pacijenta

Leave a Reply

Close Menu