Ciste na zubu

Cista na zubu je patološka šupljina koja je obložena tkivom i ispunjena tekućinom. Može se razvijati u vilicama i u mekom tkivu usne i obraza. Postoje dva tipa koja se najčešće pojavljuju – ciste na vrhu korijena zuba i folikularne ciste.

Ciste na vrhu korijena zuba nastaju kao reakcija organizma na infekciju koja je konstantna. Ona najčešće dolazi kao posljedica karijesa, a infekcija ide preko vrha korijena u vilicu iz inficirane zubne pulpe. Ciste oko krunice neizniklog zuba, ili folikularne ciste, razvijaju se oko neizniklog umnjaka ili očnjaka. Rastu bez simptoma i otkrivaju se u izrasloj fazi.

Simptomi

Cista na zubu može se razviti bez simptoma. Ponekad oboljeli osjećaju blagu bol tijekom žvakanja, ali rijetko tko obraća pažnju na nju. U ovoj fazi, bolest se može otkriti samo pomoću rengena. U kasnijoj fazi pojavljuje se povišena temperatura, oticanje i bol u području desni.

Ipak sljedeća stanja mogu ukazati na njezino postojanje:

  • promjena boje zuba (znak da je došlo do odumiranja srži),
  • neliječeni karijes na zubima,
  • tvrda izbočina na kosti iznad zuba,
  • bol, oticanje i crvenilo kod zuba,
  • neugodan sekret iz nosa (znak da je cista doprla do sinusa),
  • odsustvo nicanja trajnog zuba ili mliječni zub koji ne ispada.
  • UzrociVećina cista nastaje zato što zubi, s kojima su povezane, odumiru zbog infekcije ili traume. Pojavu ciste osim loše higijene ili nepravilnog liječenja karijesa izazivaju i te mehaničke ozljede. Drugi uzrok možemo pronaći u načinu na koji se zub razvio. Cista može nastati zbog njegovog nepravilnog rasta ili nemogućnosti razvoja. One rijetko nastaju kao simptom genetski uvjetovanog sindroma (Gorlinov sindrom).
  • Liječenje ciste na zubuKako bi se izliječila cista na zubu, prije svega trebate posjetiti svog liječnika koji će prepoznati koliko je cista narasla te kolika je infekcija.U slučaju malih zubnih cisti postoji mogućnost čišćenja korijenskih kanala – ispiranjem uz antimikrobne lijekove, te ispunjavanje pastom koja pomaže stvaranju zdravog koštanog tkiva. Jedan od načina je i laserski tretman kojim se inficirano područje gotovo trenutno sterilizira.U slučaju većih cisti, one se mogu ukloniti zajedno s provrijeđenim korijenom. Uklanjanje ciste iz kosti i korijena zuba iznad nje smatra se najpouzdanijim načinom za liječenje. Upravo potpuno uklanjanje ciste iz kosti smatra se jedinim pouzdanim načinom za njezino izlječenje. Pritom se istovremeno tretira zub uzročnik, vrh korijena i korijenski kanal.Operacija vađenja zuba iz korijena i ciste izvodi se pod lokalnom anestezijom i bolna je i nekoliko dana nakon šivanja rane.

Leave a Reply

Close Menu