Izbjeljivanje zuba

Bijeli zubi oduvijek su bili dokaz zdravlja i adut ljepote, a o važnosti njihove higijene higijene učimo od najranije dobi. No, koliko god da vodili računa o zdravlju svojih zubi, činjenica je da je njihova boja genetski određena i da s godinama poprima tamniju nijansu. Jednostavno rečeno, prirodna boja naših zubi ovisi o sastavu, građi i gustoći gradivnog tkiva zuba (dentina), a s godinama tamni jer caklina trošenjem postaje tanja i do izražaja dolazi boja dentina koji se nalazi ispod cakline. 

Zašto zubi žute?

Zub se sastoji od četiri sloja tkiva:

  1. Zubna caklina. Čvrsto mineralno tkivo koje prekriva dentin te je prva i glavna linija obrane od utjecaja štetnih tvari.
  2. Dentin ili zubna kost. Čvrsto žuto tkivo koje izgrađuje najveći dio zuba i prekriven je caklinom.
  3. Cement. Mineralizirano vezivno tkivo koje prekriva dentin, a po građi je sličan kostima.
  4. Zubna pulpa. Ispunjava unutrašnjost zuba, a sastoji se od rastresitog vezivnog tkiva.

Upravo zubna caklina i dentin igraju najveću ulogu u boji zuba. Određena vrsta hrane i pića mogu izravno obojiti i s vremenom oslabiti caklinu. A kako ona slabi tako se otkriva žuti dentin koji se nalazi točno ispod nje. 

Za izbjeljivanje zuba u kućnoj varijanti najčepšće poteže za sodom bikarbonom. Važno je napomenuti da treba voditi računa da ne pretjerate sa prekomjernom upotrebno što može dovesti do oštećenja cakline.Za zdrave i lijepe zube redovno posjećujte svog stomatologa.

Leave a Reply

Close Menu