Šta je flour?

Fluor je prirodni mineral koji se nalazi u mnogim namirnicama i u svim pitkim vodama. Količina fluora u vodi varira od područja do područja. Fluor je prirodni element kojeg nalazimo u vodi i hrani. Iz organizma se izlučuje putem mokraćnog i probavnog sustava te sline i znoja.

Fluor može uvelike pomoći zdravlju zuba jačanjem cakline zuba, što ga čini otpornijim na propadanje zuba. Također smanjuje količinu kiseline koju stvaraju bakterije na vašim zubima.

Fluor je izazvao veliku pozornost i postao predmet mnogih diskusija s obzirom na njegov utjecaj na zdravlje, zbog svoje toksičnosti i mogućnosti uzrokovanja oštećenja zuba. Često se postavljalo pitanje o metodama uporabe fluora i njegovom štetnom djelovanju. Nekada se fluor unosio u organizam endogeno (sistemski) putem probavnog sustava (fluoridiranom vodom, mlijekom, kuhinjskom solju, tabletama, kapima) te bi se putem krvotoka ugradio u zube i sprječavao nastanak karijesa. Postalo je upitno koliko je dobro unositi toliko fluora u organizam (s obzirom na njegovu visoku toksičnost) i koja količina fluora se ugradi u zube. Neke naučne činjenice o biološkim učincima fluorida govore o tome da su fluoridi jako opasni po zdravlje čovjeka, uzrokuju promjene funkcije bubrega, želučane sluznice i remete neke stanične i hormonalne funkcije. Prekomjerne količine fluora uzrokuju trajne promjene i na zubima (dentalnu flurozu) koje se uočavaju kao bijele mrlje. Mnogim istraživanjima došlo se do zaključka kako je puno bolja topikalna (lokana) primjena fluora (zubnim pastama, koncentriranim otopinama, gelovima, lakovima, pojedinim materijalima za ispune, žvakaćim gumama).

Ako se upotrebljava pravilno fluor je bezopasan i koristan, međutim u velikim dozama može biti štetan.

Leave a Reply

Close Menu