Digitalna revolucija stomatologije: Brzo, ugodno i bezbolno!

Intraoralni skener – potpuno digitalizirani način uzimanja otisaka zubi – bolje, brže i preciznije nego ikada do sada!

Filip Štimac, dr.med.dent. rođen je u Zagrebu gdje je i diplomirao na Stomatološkom fakultetu. Nakon osnovnog školovanja za doktora dentalne medicine specijalizirao je oralnu hirurgiju na Stomatološkom fakultetu, katedri za oralnu kirurgiju i time se pridružio uskom krugu specijalista oralnih hirurga Hrvatske. 2016., 2017., 2018. i 2019. godine uvršten je među najbolje stomatologe oralne hirurge u Hrvatskoj prema odabiru pacijenata. Implantologija i oralna hirurgija njegov su životni poziv, a koliko je vrstan stručnjak pokazuju pacijenti i preko 10.000 uspješno ugrađenih i integriranih zubnih implantata. Posljednjih godina orijentirao se na principe rada CAD-CAM protetike i stavio naglasak na nove tehnologije kao što je program Cerec. Svojim je pristupom laboratoriju Štimac centra dao novi smjer kojim danas tim doktora i dentalnih tehničara Štimac centra stvara radove visoke estetike i funkcionalnosti. Istraživanje i implementacija novih tehnologija njegovo je usmjerenje i velika strast.

Dentalna medicina napreduje iz dana u dan kako bi se pacijentima pružilo lakše i ugodnije iskustvo, te kako bi im se olakšalo pri svakom rješavanju problema. Upravo zbog najmodernije tehnologije u dentalnoj medicini procesi se rješavaju brže i kvalitetnije. Koje su to nove metode otkrivamo u narednim redovima.

Piše: Filip Štimac, dr.med.dent. specijalista oralne hirurgije

Moderna računalna tehnologija, roboti, laseri i razni gadgeti već su nam na usluzi nekoliko godina. Njihova upotreba olakšava svakodnevicu u svim poslovima, pa tako i u dentalnoj medicini, te ostalim granama medicine. Stomatološka tehnologija nastavlja napredovati brzinom koja omogućuje da se pacijentima pruži lakše i ugodnije iskustvo. Upravo zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji stomatološki procesi u potpunosti se digitaliziraju, automatiziraju, te ubrzavaju.

Digitalno doba dentalne medicine

Sve je to bilo potpuno nezamislivo prije samo nekoliko godina. Ordinacije i centri dentalne medicine, koji svojim pacijentima žele omogućiti brzinu, preciznost, kvalitetu i najveću moguću razinu ugode, u sve većem broju prelaze na digitalnu dentalnu medicinu. Jedan od najmodernijih uređaja koji gura dentalnu medicinu u high-tech budućnost je i intraoralni skener. Ovu naprednu, gotovo futurističku
tehnologiju skeniranja, koja je najugodniji način uzimanja otiska za pacijenta, uveli smo u Štimac centar dentalne medicine u Zagrebu. Štimac centar je već godinama predvodnik u uvođenju moderne tehnologije u stomatologiji

Nama je implementacija najnovijih tehnologija imperativ, a samim time postavljamo nove trendove na području Hrvatske. Stalnim napretkom u
digitalizaciji svojim pacijentima omogućujemo uzimanje otiska u vrlo kratkom roku, a preciznost radova dovodimo do najviših razina koje su u dentalnoj medicini trenutno moguće u svijetu i u Hrvatskoj.

Pacijenti su često teže podnosili uzimanje otisaka klasičnim načinom, odnosno otisnim masama, te je nekim pacijentima bilo mučno od otisnih masa, te im je čak bilo teško disati. No, sada im je na raspolaganju najmoderniji digitalni intraoralni skener Primescan i CAD/CAM tehnologija, koji su u potpunosti revolucionirali stomatološku industriju. Sve navedeno omogućuje puno preciznije, lakše i brže uzimanje otisaka, a stomatološke procese u potpunosti digitalizira, automatizira i ubrzava.

3D Digitalni lanac

Ta moderna high-tech tehnologija čini digitalni lanac, koji omogućuje izradu zubi unutar samo 24 sata. On počinje skeniranjem zubi, a završava s gotovim protetskim radom (krunicom, mostom ili ljuskicom). Digitalni lanac počinje skeniranjem zubnog niza, taj se zubni niz generira u dentalni laboratorij gdje tehničari dizajniraju kako će zubi izgledati, a nakon toga robot gloda nevjerojatnom preciznošću zubni most, koji ćemo dobiti u roku od 24 sata. Tako se polako istiskuju otisne mase, ali i stari gipsani modeli koji krase mnoge stomatološke ordinacije.

Tijekom samog skeniranja, cjeloviti 3D model prikazuje se odmah u visokoj rezoluciji na monitoru intraoralnog skenera, tu doktor može u realnom vremenu vrlo brzo urediti digitalni prikaz zuba. Nakon toga ga digitalnim putem šalje u laboratorij gdje tehničar u programu za dizajn zubi dizajnira kako će izgledati protetika. Finalni dizajn tehničar šalje robotskoj glodalici, koja na temelju njega u samo nekoliko sati kreira most, krunicu ili ljuskicu, kojoj će na kraju tehničar keramikom dodati dizajnerski “final touch”. Sve je gotovo u roku od 24 sata, a što se tiče preciznosti, ona je dovedena do savršenstva i ne može se usporediti s dosadašnjim tehnikama!

Korak dalje u digitalnu budućnost

Cijeli 3D digitalni lanac predstavlja budućnost i pravu revoluciju u dentalnoj medicini, ali koji je korak dalje? Hoće li roboti preuzeti sav posao u medicini? Hoće li sve biti digitalizirano, automatizirano i još brže nego do sada? Ne možemo predvidjeti što sve budućnost donosi, ali sa sigurnošću možemo reći kako svaki korak dalje u razvoju modernih tehnologija pridonosi i razvoju medicine.

Dentalna, ali i sve ostale grane medicine teže ka digitalizaciji klasičnih postupaka, kako bi se pacijenti osjećali što ugodnije te kako bi se povećala kvaliteta liječenja. Upravo se zato i stručni tim Štimac centaru odlučio hrabro zakoračiti u digitalnu budućnost i napraviti pravu digitalnu transformaciju stomatologije.

Leave a Reply

Close Menu