Tamna čokolada je dobra za vaše zube

Čokolada zapravo može biti korisna za vaše zube. Da, dobro ste pročitali. Čokolada može spriječiti propadanje zuba, no međutim nije svaka vrsta čokolade dobra.

Kakao zrno sadrži dobre tvari, a sama čokolada ne. Kakao zrna sadrže tanine, polifenole i flavonoide, od kojih je svaki vrsta jakog antioksidansa koji pogoduje vašim ustima i zubima. Tanini su ono što daje tamnoj čokoladi okus i odgovorni su za tamne pigmente. Što je još važnije, pomažu u spriječavanju karijesa sprječavajući bakterije da se lijepe na vaše zube. Polifenoli ograničavaju djelovanje bakterija, što znači da djeluju na neutralizaciju mikroorganizama koji uzrokuju loš zadah, spriječavaju infekcije u vašim ustima i bore se protiv propadanja zuba. Flavonoidi, između ostalog, djeluju na usporavanje propadanja zuba.

Čokolada sa 70 posto kakaa

Od tri vrste čokolade (tamna čokolada, mliječna čokolada i bijela čokolada), tamna čokolada je najmanje prerađena i najbliža kakao zrnu, što je čini najzdravijom opcijom. Za najbolje rezultate, čokolada bi trebala sadržavati 70 posto kakaa. Razne vrste tamne čokolade, sa udjelom kakaa od 60%, 70% ili čak 85% trebali biste pronaći u lokalnim prodavnicama, a mnogi proizvođači svoj postotak kakaa jasno naglašavaju na etiketi. U slučaju da vam je potreban još jedan dodatni razlog, tamna čokolada sadrži manje šećera od ostalih vrsta čokolade, tako da je odlična i za vašu liniju.

Tamna čokolada dobra i za zdravlje zuba i za srce

Pa kako je tačno tamna čokolada dobra za vaše zube? U ustima postoji bakterija koja se zove oralni streptokok, koja proizvodi kiselinu koja izjeda vašu caklinu. Antioksidanti u tamnoj čokoladi spriječavaju bakterije da se pretvore u štetne kiseline, djelujući kao svojevrsni antibakterijski spoj. Također, kakao maslac pomaže vašim zubima i spriječava da se plak lijepi na njih.

Budući da čokolada ima mnoštvo antioksidanata (oko četiri puta više od zelenog čaja), ona ne samo da može spriječiti nastanak plaka, već može i smanjiti upalu u tijelu i djelovati na spriječavanje parodontalne bolesti, čiji je simptom oteklina desni. Bakterije povezane s parodontalnom bolešću mogu također ući u krvotok i uzrokovati srčane bolesti i druge kardiovaskularne probleme, tako da povremeno konzumiranje tamne čokolade djeluje blagotvorno i na vaše srce.

Važno je, međutim, zapamtiti da konzumiranje tamne čokolade nije poput jedenja povrća. Ima ona neke važne zdravstvene koristi, ali daleko je od zdrave hrane. Kao i bilo koje slastice, tamnu čokoladu treba konzumirati umjereno. Tamna čokolada je bogata i kalorijama. Preporučeni unos je jedan red dnevno. Međutim, i ta mala količina sadrži čak 150 kalorija, a budući da ima tako dobar ukus, teško je ne prepustiti se.

Leave a Reply

Close Menu