Nevidljivi aparatići – novi trend u ortodonciji

Glavna prednost alignera leži u njihovoj nevidljivosti i eleganciji nošenja, a nedostatk im je što ovakav vid terapije nije za teže ortodontske nepravilnosti, nego za manje i srednje zahtjevne estetske nepravilnosti zuba.

Šta su nevidljivi aparati? Jeste li čuli za taj pojam? U narednom tekstu čitajte upravo o tome. To su prozirni aparatići koji su apsolutni hit kada govorimo u postupcima ispravljanja zuba. Kako i na koji način se koriste otkriva doc.dr.sc Zorana Ivanković Buljan, dr.med.dent, specijalist ortodoncije.

Piše: Doc.dr.sc Zorana Ivanković Buljan, dr.med.dent, specijalist ortodoncije

U posljednje vrijeme postoji novi trend ispravljanja zuba u ortodonciji, a riječ je o ortodontskim alignerima, tzv. prozirnim aparatićima koji predstavljaju revoluciju u postupcima ravnanja zubi. Izrađuju se posebnom kompjuterskom CAD/CAM tehnologijom prema preciznim otiscima čeljsti. Program simulira terapiju, te se za svaku fazu pomicanja zubi izrađuje nova udlaga koja pomiče zube u željeni položaj prema planu koji je odredio ortodont. Prije početka terapije, moguće je u posebnom kompjuterskom pomaku vizualizirati pomake zuba i konačan izgled po završetku terapije, tako da pacijent odmah može vidjeti kako će izgledati na kraju terapije. Ovisno o složenosti terapije potreban je i različit broj alignera koji se nose 22 sata dnevno. Kada jedna udlaga napravi pomak za koji je dizajnirana, prelazi se na drugu i tako do kraja terapije. Glavna prednost alignera leži u njihovoj nevidljivosti i eleganciji nošenja, a nedostatk im je što ovakav vid terapije nije za teže ortodontske nepravilnosti, nego za manje i srednje zahtjevne estetske nepravilnosti zuba. Većina ga ljudi uopće neće primjetiti, jer je praktički nevidljiv.

Prednosti alignera

Prozirni su i pomažu vašim zubima da se pomaknu u željeni položaj, bez ikakvih vidljivih elemenata, za razliku od konvencionalnih fiksnih aparatića sa bravicama,

Pomični su, pa ih možete skinuti i staviti kad želite,

Efikasni su, jer omogućuju najbolji mogući pomak u kratkom vremenu,

Udobni su, jer su napravljeni od specijelne medicinske plastike koja savršeno prijanja na vaše zube,

Bezbolni su, jer su ugodni i savršeno prijanjaju na vaše zube,

Društveno prihvatljivi su, jer se ne vide, a ravni zubi nisu estetski hit, nego važan dio zdravlja cjelokupnog organizma i njegovog normalnog funkcioniranja.

Nevidljivi aparatići se nose 22 sata dnevno, tijekom dana i za vrijeme spavanja. Ne nose se kad jedete, prilikom pranja zubi i prema vlastitoj potrebi. U većini slučajeva, uz pridržavanje ovih uputa, imat ćete savršen osmijeh za samo nekoliko mjeseci.  Važno je napomenuti da su sve naprave samo sredstvo kojim isključivo specijalist ortodoncije, zahvaljujući znanju i sposobnosti, dovodi do određenih pomaka  zuba.

Leave a Reply

Close Menu