Simptomi bruksizma

Otmjeni naziv za brušenje i stezanje zuba je bruksizam. Kada se osjećate posebno pod stresom ili uznemireno, možda ćete zatezati čeljust i stisnuti zube, a to u početku ne može nanijeti štetu. Međutim, ako ste jedan od mnogih ljudi koji redovito melju, primjerice u snu kada niti sami niste svjesni da se to događa, mogli biste završiti sa zastrašujućim problemima poput opuštenih, istrošenih ili slomljenih zuba, zajedno s problemima čeljusti poput poremećaja temporomandibularnog zgloba (TMD ili TMJ).

Budući da se to može dogoditi tijekom spavanja, kako znati jeste li brusilica zuba? Pa, biti svjestan simptoma brušenja zuba vaš je prvi korak, pa ćemo u nastavku pokriti nekoliko glavnih znakova brušenja zuba. No, osim što ste više informirani o simptomima, korisno je i redovito posjećivanje zubara jer on ili ona mogu pregledati vaša usta zbog ranih znakova da previše brušite ili stežete zube.

Simptomi brušenja zuba koji se javljaju u ustima
Nažalost, škrgutanje zubi može uzrokovati neke velike probleme u ustima.

Mogli biste primijetiti da se vaši zubi osjećaju osjetljivije nego inače, ili čak možete osjetiti bol. Caklina zuba može se na kraju izlizati, a to može uzrokovati otkrivanje unutarnjih slojeva zuba. Nije dobra stvar!
Razvoj stresnih prijeloma, kao i ono što se naziva pomamnim linijama (to su pukotine na dlakama koje se okomito javljaju u zubima), može ukazivati ​​na to da se stežete ili brušite.
S vremenom, zbog pretjeranog brušenja, na kraju biste se mogli pogledati u ogledalo i primijetiti da vaše biserno bijele boje izgledaju spljošteno ili bi mogle biti usitnjene. Kako se šteta nastavlja, možda ćete na kraju izgubiti zube kao rezultat brušenja! Osim što boli vaše prirodne zube, brušenje također može prouzročiti štetu na stomatološkom radu, poput plombi.
Ako nesvjesno hvatate zube za unutrašnjost obraza dok spavate i stežete se ili meljete, mogli biste primijetiti oštećenja i na obrazu. Zanimljiva činjenica: iako možda niste ni svjesni da noću šmirglate zube, vaš bi partner to mogao čuti i reći vam o tome. Joj!

Simptomi brušenja zuba koji nadilaze vaša usta
Kao da oštećenje usta nije dovoljno loše, kad pretjerano brusite ili stisnete zube, mogu se pojaviti i simptomi izvan usta.

Prvo, mogli biste primijetiti da vas boli glava koja se može opisati kao tupa. Mogli biste to osjetiti kad se probudite i moglo bi započeti u sljepoočnicama.
Čeljust vam se može osjećati nježno, ukočeno ili bolno. To bi mogao biti slučaj pogotovo kada se ujutro probudite jer ste tijekom noći držali toliko napetosti u čeljusti.
Povrh toga, mogli biste primijetiti da se mišići vaše čeljusti osjećaju čvrsto. Mišići bi se čak mogli osjećati umorno ili bi vam vilica mogla otvoriti klik ili pucketati kad je otvorite i zatvorite. Osim toga, mišići mogu postati toliko zategnuti da se čeljust zaključa, što otežava njezino udobno i potpuno zatvaranje i zatvaranje. Jednostavne stvari poput žvakanja, razgovora, pa čak i gutanja, mogu postati bolne.
S vremenom bi se čeljust mogla pomaknuti i stvoriti još više problema koji bi zahtijevali profesionalni tretman.
Problemi s bruksizmom šire se i izvan čeljusti. Na licu i / ili vratu može se pojaviti osjećaj bolnosti ili izravne boli. Možda ćete se čak početi osjećati kao da vas boli u ušima. Neki na kraju ovu bol zamijene s bolom uha, iako sa samim uhom ništa nije u redu.
Napokon, ako primijetite da se više dobro ne naspavate i ne možete sasvim shvatiti zašto, to možda ima neke veze sa škripanjem ili stiskanjem zuba.
Imate simptoma?

Stomatolog vam može pomoći da dobijete olakšanje!
Loša vijest je da bi se bez liječenja simptomi brušenja zuba mogli pogoršati i početi uzrokovati ozbiljnu štetu. Dobra vijest je međutim da vam stomatolog može pomoći u olakšanju. Na primjer, on ili ona može preporučiti štitnik za usta koji možete nositi noću kako biste zaštitili svoje biserne bjeline. Vaš stomatolog također može pomoći u rješavanju svih postojećih problema sa zubima, poput prijeloma zuba ili oštećenih plombi.

Što prije prijeđete na liječenje zuba, to bolje i ako imate zubno osiguranje može vam osigurati da nikada nećete morati preskočiti sastanak. Tada, kad više ne brušite čamper, vjerojatno ćete primijetiti da se simptomi poput glavobolje i bolova u licu smiruju. Dakle, ako mislite da možda brusite zube ili ako već znate da vam ovo predstavlja problem, pametno je da se obratite stomatologu radi stručnih smjernica.

Leave a Reply

Close Menu