Izbjeljivanje zuba kurkumom

Kurkuma je začin koji potiče iz Azije, a hiljadama godina se koristi kao lijek. Danas je kurkuma popularan kućni lijek za razne manje zdravstvene problem, te se često koristi u zubnoj njezi za izbjeljivanje zubi. Kurkuma je potpuno prirodan proizvod, što je čini poželjnom alternativom manje prirodnim, komercijalnim izbjeljivačima za zube. Također, kurkuma ne izaziva nuspojave poput ovih sredstava, koje uključuju povećane rizike od upale desni, bolnih desni, povlačenja desni, te osjetljive zubne cakline. Korištenje kurkume kao sredstva za izbjeljivanje zuba jednostavno je, a preporučuje se da je koristite najviše jednom dnevno. Postoji više načina kojima možete izbijeliti zube pomoću kurkume.

Najjednostavniji način je da manju količinu kurkume stavite na vlažnu četkicu, te operete zube kao i obično. Umjesto da odmah isperete, pustite da kurkuma odstoji na zubima barem pet minuta, te nakon toga temeljito isperite usta vodom. Zatim, ponovo operite zube vašom standardnom pastom za zube. Ukoliko je potrebno, zube dodatno iščetkajte kako biste uklonili ostatke praha kurkume.

Još jedan način je pravljenje domaće paste za zube. Kako biste je napravili, pomiješajte prah kurkume sa kokosovim uljem. Najbolji omjer je miješanje ¼ čajne kašike kurkume i 1/8 čajne kašike kokosovog ulja. Kokosovo ulje pomaže kurkumi da se lakše zalijepi za vaše zube, zbog svoje konzistencije. Također, možete dodati i jednu ili dvije kapi ekstrakta mente, kako biste poboljšali okus.

Leave a Reply

Close Menu