Kako spriječiti pojavu zubnog kamenca?

Vjerovatno već znate koliko je bitno redovno pranje i održavanje zuba kako biste spriječili pojavu kamenca. Ipak, da li znate zašto je to potrebno i šta je kamenac? Kako se pojavljuje na vašim zubima i kako ga ukloniti? Pročitajte u nastavku!

Šta je zubni kamenac?

Čak i ako se redovno brinete o vašim zubima, bakterije u ustima su i dalje prisutne. Miješaju se sa proteinima i nusproduktima hrane i formiraju ljepljivi film koji se naziva zubni plak. Zubni plak pokriva vaše zube, odlazi i ispod ruba desni, a može se zalijepiti i za vaše plombe. Plak prenosi bakterije koje mogu oštetiti zubnu caklinu i može dovesti do pojave karijesa. Ali, ukoliko ga redovno uklanjate, možete zaustaviti trajno oštećenje zuba i spriječiti pojavu bolesti desni.

Ukoliko se plak ne uklanja sa zuba, on se stvrdnjava i stvara kamenac. Naslage kamenca se formiraju ispod i iznad linije desni. Kamenac je tvrd i porozan, zbog čega može dovesti do povlačenja desni i bolesti desni. Vaš stomatolog vam može pomoći da se riješite kamenca koristeći posebne alate.

Kako zubni kamenac utječe na zube i desni?

Zubni kamenac vam može otežati redovnu higijenu zuba, što može dovesti do karijesa i propadanja zuba. Kamenac koji se formira iznad linije desni može negativno utjecati na vaše zdravlje, jer bakterije koje se u njemu nalaze mogu iritirati i oštetiti vaše desni. S vremenom, ovo može dovesti do progresivne bolesti desni. Najblaža forma bolesti desni se naziva gingivitis. Obično se može zaustaviti redovnim četkanjem, korištenjem zubnog konca i redovnim čišćenjem zuba kod stomatologa. Ukoliko to ne činite, može se pogoršati do te mjere da dovodi do stvaranja džepova između desni i zuba koji se zatim inficiraju zbog prisustva bakterije. Ova bolest se naziva periodontitis. Vaš imuni sistem šalje odgovor kako bi se borio protiv bakterija, i te hemikalije se zatim miješaju sa bakterijama. Ovaj miks može dovesti do oštećenja kostiju i tkiva koja čuvaju vaše zube. Također, pojedine studije povezuju bakterije prisutne pri bolesti desni sa bolestima srca i drugim zdravstvenim problemima.

Savjeti za pomoć u kontroli zubnog kamenca

Najbolje je da ne dopustite da se zubni kamenac formira na zubima. Evo kako:

  • Redovno perite zube, dva puta dnevno po 2 minute. Četkanje od 30 sekundi dva puta dnevno neće ukloniti naslage ili spriječiti pojavu kamenca. Koristite četkicu s mekanim vlaknima koja je dovoljno mala da može doprijeti do svih dijelova vaših usta. Obavezno četkajte teško dostupne površine iza zuba i na stražnjim kutnjacima.
  • Studije su otkrile da električne četkice mogu biti učinkovitije u borbi protiv plaka u odnosu na standardne četkice. Bez obzira koju vrstu koristite, odlučite se za četkice koje su prošle rigoroznu kontrolu kvaliteta i sigurnosne testove.
  • Izaberite zubnu pastu za kontrolu zubnog kamenca sa fluorom. Fluor će pomoći u saniranju oštećenja cakline.
  • Koristite zubni konac. Bez obzira koliko redovno četkate zube, zubni konac jedini je način uklanjanja naslaga između zuba i zadržavanja kamenca izvan ovih teško dostupnih područja.
  • Pazite na prehranu. Bakterije u ustima se hrane slatkom i škrobnom hranom.  Kad su izložene toj hrani, oslobađaju štetne kiseline. Pokušajte se hraniti zdravo i ograničite količinu slatke hrane koju jedete. To vrijedi i za grickalice. Svaki put kad jedete, hranite i bakterije u ustima. Ne morate se odricati slatkiša ili obroka između obroka. Samo pripazite koliko često ih konzumirate. Perite zube i pijte puno vode tokom i nakon jela.
  • Izbjegavajte pušenje. Studije pokazuju da je vjerovatnije da ljudi koji puše cigarete ili koriste druge duhanske proizvode imaju kamenac.

Jednom kada se kamenac stvori, samo stomatolog će ga moći ukloniti sa zuba. Dakle, posjetite svog stomatologa svakih 6 mjeseci kako biste uklonili sve naslage i kamenac koji su se mogli stvoriti, te kako biste spriječili daljnje probleme.

Leave a Reply

Close Menu