Bruksizam kod djece

Kad posmatrate svoje usnulo dijete, želite čuti zvukove slatkih snova: lagano disanje i možda povremeni uzdah. Ali, neki roditelji čuju i oštrije zvukove poput škripanja zubima, takozvani bruksizam, što je uobičajena pojava kod djece.

Bruksizam je medicinski izraz za škripanje zuba ili stezanje vilice. Bruksizam se često pojavljuje kod djece, te će dvoje do troje od desetoro djece patiti od bruksizma, kažu stručnjaci. Ipak, većina djece s vremenom preraste bruksizam.  Bruksizam se često pojavljuje tokom faza dubokog sna ili kada su djeca pod stresom.

Uzroci bruksizma

Stručnjaci još uvijek sigurni zašto se bruksizam pojavljuje kod djece. U nekim slučajevima djeca mogu škripati zubima jer gornji i donji zubi nisu pravilno poravnati. Druga to čine kao odgovor na bol, poput boli u uhu ili zubobolju. Djeca koriste škripanje zuba kao način za ublažavanje boli, baš kao što bi mogla trljati bolni mišić. Mnoga djeca prerastu ove uobičajene uzroke škripanja zubima.

Stres – obično živčana napetost ili bijes – drugi je uzrok. Naprimjer, dijete bi se moglo brinuti zbog testa u školi ili promjene rutine (prinova u porodici ili novi učitelj). Čak i svađa s roditeljima i braćom i sestrama može prouzrokovati dovoljno stresa da potakne škripanje zuba ili stezanje vilice.

Neka djeca koja su hiperaktivna imaju i bruksizam. Također, djeca s drugim zdravstvenim problemima (poput cerebralne paralize) ili koja uzimaju određene lijekove mogu razviti bruksizam.

Efekti bruksizma

Mnogi slučajevi bruksizma ostaju neotkriveni budući da nemaju štetan učinak na zdravlje djeteta, dok drugi uzrokuju glavobolju ili bol u uhu. Ipak, ostalim članovima porodice to više smeta zbog škripanja.

U nekim slučajevima, noćno škripanje zuba i stezanje vilice može istrošiti zubnu caklinu, dovesti do puknuća zuba, povećati osjetljivost zuba na temperaturu i uzrokovati jake bolove u licu i vilici, poput bolesti temporomandibularnog zgloba (TMJ). Ipak, većina djece koja pate od bruksizma, nemaju problema sa TMJ, osim ako škripanje zuba i stezanje vilice nisu izuzetno učestali.

Dijagnosticiranje bruksizma

Mnoga djeca koja škripe zubima toga nisu ni svjesna, pa su često braća i sestre ili roditelji ti koji prepoznaju problem.

Neki znakovi na koje treba paziti:

  • zvukovi škripanja kad vaše dijete spava
  • pritužbe na bolnu vilicu ili lice nakon jutarnjeg buđenja
  • bol kod žvakanja

Ako mislite da vaše dijete škrguće zubima, posjetite stomatologa koji će izvršiti pregled zuba te utvrditi da li postoje naznake trošenja cakline te zube poprskati zrakom i vodom kako bi provjerio da li su zubi preosjetljivi na vanjske utjecaje. Ako se utvrdi oštećenje, stomatolog može djetetu postaviti nekoliko pitanja, poput:

  • Kako se osjećaš prije spavanja?
  • Da li te brine nešto kod kuće ili u školi?
  • Jesi li ljut/a na nekoga?
  • Šta radiš prije spavanja?

Pregled i ova pitanja će stomatologu pomoći da utvrdi je li uzrok anatomski (neusklađeni zubi) ili psihološki (stres) i izraditi učinkovit plan liječenja.

Liječenje bruksizma

Većina djece preraste bruksizam, ali kombinacija roditeljskog posmatranja i posjeta stomatologu može pomoći u olakšavanju problema sve dok ga dijete samo ne preraste.

U slučajevima kada škripanje i stezanje ozljeđuju vilicu ili oštećuju zube, stomatolozi mogu propisati posebnu noćnu zaštitu. Oblikovan za djetetove zube, noćni štitnik sličan je zaštitnim štitnicima koji nose sportaši. Iako može proći neko vrijeme dok se dijete ne navikne na štitnik, brzo dolazi do pozitivnih rezultata.

Pomaganje djeci s bruksizmom

Bez obzira je li uzrok fizički ili psihološki, djeca bi mogla kontrolisati bruksizam opuštanjem prije spavanja – na primjer, toplom kupkom ili tuširanjem, slušanjem umirujuće muzike ili čitanjem knjige.

Za bruksizam koji je uzrokovan stresom, razgovarajte sa vašim djetetom o onome što ga uznemiruje i pronađite način da mu pomognete. Naprimjer, djetetu koje brine odsustvo od kuće na prvom izletu sa školom možda će trebati sigurnost da će mama ili tata biti u blizini ako je potrebno.

Ako je problem složeniji, poput preseljenja u novi grad, razgovarajte sa djetetonom i pokušajte ublažiti sve strahove. Ako ste zabrinuti, razgovarajte sa svojim doktorom.

U rijetkim slučajevima osnovni ublaživači stresa nisu dovoljni da zaustave bruksizam. Ako vaše dijete ima problema sa spavanjem ili se ponaša drugačije nego inače, vaš stomatolog ili doktor mogu predložiti dalju procjenu. To može pomoći u pronalaženju uzroka stresa i pravilnom toku liječenja.

Sprječavanje bruksizma Budući da je bruksizam često djetetova prirodna reakcija na rast i razvoj, većinu slučajeva nije moguće spriječiti. Ipak, bruksizam izazvan stresom može se izbjeći. Zato redovno razgovarajte s djecom o njihovim osjećajima i pomozite im da se nose sa stresom. Odvođenje djece na rutinske stomatološke posjete može pomoći u pronalaženju i liječenju bruksizma

Leave a Reply

Close Menu