Bijele mrlje na zubima

Jeste li počeli primjećivati ​​bijele mrlje na zubima ili zubima svog djeteta? Bijele mrlje ili promjena boje na zubima mogu biti uzrokovani brojnim faktorima. To može uključivati ​​bolesti i infekcije, nedostatak vitamina, višak fluora, pa čak i povredu zuba. U mnogim slučajevima ove bijele mrlje nisu opasne za zdravlje vaših zuba, ali mogu učiniti da se ne osjećate samouvjereno.

Demineralizacija ili dekalcifikacija

Demineralizaciju, koja se naziva i dekalcifikacija, uzrokuje prekomjerno i dugotrajno nakupljanje bakterija u ustima. Bakterije mogu napasti dijelove cakline, što je slabi. Kako se caklina troši, to može rezultirati bijelim ili smeđim mrljama na zubima. Budući da ova vrsta promjene boje zuba može dovesti do karijesa, stomatolog će ih morati pregledati na svakom stomatološkom pregledu.

PLAN LIJEČENJA

Obično se preporučuje posmatranje za caklinu koja se demineralizira ili dekalcificira. Ako nema karijesa, nije potreban nikakav tretman osim povećanja učestalosti pranja zuba i čišćenja koncem. I djeci i odraslima bitno je prati zube najmanje dva puta dnevno i koristiti zubni konac jednom dnevno kako biste spriječili nakupljanje viška bakterija na zubima i caklini. Ako se karijes stvori na obezbojenom mjestu, mjesto će biti ispunjeno kompozitom boje zuba.

Hipoplazija cakline

Hipoplazija cakline može izazvati bijele ili smeđe mrlje na zubima. Obično se prvi put primjećuje u djetinjstvu, ali može se pojaviti i u odrasloj dobi. Ovo je stanje uzrokovano brojnim faktorima, uključujući nedostatak unosa odgovarajućih hranjivih sastojaka kroz prehranu, povišenu temperaturu zbog bolesti, pušenje tokom trudnoće i prerano rođenje. Hipoplazija cakline također može biti uzrokovana nekim lijekovima, pa čak i povredom zuba. Smatra se da bi osobe s hipoplazijom cakline mogle biti sklonije kvarenju zuba u područjima bijelih mrlja, zbog toga se često preporučuje promatranje tih mrlja.

PLAN LIJEČENJA

Ako hipoplazija cakline ne uzrokuje karijes ili propadanje zuba, ne mora se liječiti. Međutim, ako je osoba samosvjesna zbog bijelih ili smeđih mrlja, može se uraditi izbjeljivanje zuba ili mikroabrazija, koja uključuje uklanjanje tankog sloja obezbojene cakline, i ljuskice koje se postavljaju na zahvaćene zube, kako bi mrlje bile manje uočljive.

Fluoroza

Fluoroza je česta kod djece, ali ako se nije liječila dok ste bili dijete, možda ćete i dalje imati ove bijele mrlje kao odrasla osoba. Fluoroza se javlja zbog prekomjerne izloženosti fluoru. Iako fluor pomaže u jačanju zuba, previše ga može uzrokovati male bijele, smeđe ili žute mrlje. To se najčešće događa kada se fluor unosi iz brojnih izvora, uključujući fluorisanu vodu (većina gradske vode sadrži fluorid), vitaminske suplemente koji sadrže fluor i gutanje zubne paste koja sadrži fluorid.

LIJEČENJE FLUOROZE

Tretman fluoroze može uključivati ​​mikroabraziju koja uklanja obojeno područje cakline, izbjeljivanje ako su mrlje žute ili smeđe ili porculanske ljuskice zalijepljene na površinu zuba kako bi se sakrile mrlje i promjena boje.

Zubni pregledi

Ako imate mrlje na zubima, možda će vam trebati dobro profesionalno čišćenje zuba. Ako imate fluorozu ili hipoplaziju cakline, izbjeljivanje zuba, mikroabrazija ili porculanske ljuskice mogu vam pomoći poboljšati izgled osmijeha. Ako patite od dekalcifikacije cakline, vaš stomatolog može vam preporučiti načine za poboljšanje oralne higijene kod kuće.

Leave a Reply

Close Menu