Liječenje zuba

Zbog prodora karijesa u zubno tkivo i nepravovremenog odlaska stomatologu dolazi do infekcije pulpe bakterijama koje uzrokuju karijes.

Piše: dr Maja Malkoč

Maja Malkoč, rođena je u Bihaću. Osnovnu i srednju školu Gimnaziju je završila u Cazinu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci 2015. godine odsjek stomatologija. Nakon završenog stomatološkog fakulteta počinje raditi u Domu zdravlja Cazin 6 mjeseci.

dr Maja Malkoč

Nakon završetka volonterskog rada od 6 mjeseci zapošljava se u jednoj privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Bihaću. Nakon nekoliko godina obavljanja poslova doktora stomatologije , te 2019. godine otvorila je svoju opću stomatološku ordinaciju  Dental Esthetic u Bihaću. Stomatološka ordinacija Dental Esthetic se bavi općom stomatologijom, endodoncijom, mobilna i fiksna protetika, estetska stomatologija te dječja stomatologija.

Pacijenite često zanima šta je to liječenje zuba I Koliko dugo traje terapija liječenja. U nastavku pročitajte tekst dr Maja Malkoč na temu  terapiji korijenskog kanala.

Endodoncija je dio stomatologije koji podrazumijeva liječenje zubnih kanala, vađenje pulpe ( živca) ili u ekstremnim slučajevima vađenje korijena zuba.

Radi se prije svega o tretiranju tzv. zubne pulpe koja se nalazi u samom kanalu zuba.

Sama zubna pulpa je splet živčanih vlakana i krvnih žila. Zbog prodora karijesa u zubno tkivo i nepravovremenog odlaska stomatologu dolazi do infekcije pulpe bakterijama koje uzrokuju karijes.

Terapija korijenskog kanala je najčešći postupak kojim se bavi endodoncija.

Sam zahvat izvodi se pod lokalnom anestezijom kako ne bi bio bolan i neugodan za pacijenta.  Liječenje upale zuba podrazumijeva uklanjanje zubnog živca i temeljito čišćenje kompletnog korijenskog kanala.

Nakon dezinfekcije kanala, radi se punjenje kanala trajnim ispunima kako bi se spriječilo buduće prodiranje bakterija u unutrašnjost korijena te se zub zatvara plombom ili se radi protetski  rad navlaka(krunica).

Liječenje zuba najčešće zahtijeva više od jednog posjeta stomatologu i zbog toga je bitno da je pacijent strpljiv i da ima razumijevanja za postupak.

Pri endodoncijskom liječenju koristimo posebne materijale i elektronsko određivanje položaja vrha korijenskog kanala, posebne detektore smještaja ulaza u kanal, radiološko određivanje njihovog broja i položaja, te mehaničko čišćenje i obradu stijenki kanala.Bol koja se javlja neposredno nakon punjenja kanala je normalna i prolazna.

Simptomi koji su povezani s upalom zubnog živca:

  • bol na hladno koja traje dugo nakon podražaja
  • bol na toplinu
  • spontana pulsirajuća bol koja ne prestaje bez da uzmete tabletu protiv bolova
  • bol na zagriz
  • oteklina
  • fistula

Ukoliko osjetite neki od simptoma potrebno je da se javite svom stomatologu radi intervencije.

Leave a Reply

Close Menu