Oralne manifestacije vezane uz COVID 19

Stres i anksioznost u stomatognatom sistemu najčešće se manifestiraju kao bruksizam (škripanje zubima) i temporomandibularni poremećaji

Pišu: dr. dentalne  medicine Emina Mujić   i dr. dentalne medicine Mia Janč.

Emina Mujić, rođena je 18.9.1993. Diplomirala je na stomatološkom fakultetu u Sarajevu te tamo stekla titulu doktora dentalne medicine. Tokom i nakon završetka studija bavila se volonterskim radom u domu zdravlja Gračanica.

Mia Janč, rođena je 3.5.1994., iz Slavonskog Broda. Studirala je stomatološki fakultet u Sarajevu te tamo stekla zvanje doktora dentalne medicine. Tokom i nakon završetka studija bavila se volonterskim radom u više privatnih ordinacija.

Godine 2020. dvije kolegice otvaraju stomatološku ordinaciju „Studio dentina“ u  Odžaku. Ordinacija prati najmodernije trendove u protetici, kirurgiji, preventivnoj i konzervativnoj stomatologiji. Stručna stomatološka usluga i stečeno znanje očituju se kroz kvalitetu naših radova i zadovoljstvo pacijenata.

Pandemija COVID 19 utjecala je na sve aspekte života, pa tako i na samo oralno zdravlje. U nastavku Vam donosimo tekst doktorica dentalne medicine Emine Mujić i Mie Janč o oralnim manifestacijama koje su povezane s pandemijom COVID 19.

Protekla godina obilježena u znaku COVIDA 19, nesumnjivo je utjecala na našu svakodnevicu i djelovala na sve aspekte našeg života. U stomatološkim ordinacijama pandemija je odgodila većinu intervencija, osim onih hitnih i promijenila naš ustaljeni način rada. Pročišćivači zraka, jednokratna zaštitna odijela, viziri, na prvi pogled izgledaju zastrašujuće za pacijenta. „Novo normalno“ zahtjeva nošenje zaštitnih maski kako bi spriječili širenje virusa, bilo da smo krenuli u trgovinu, frizerski salon ili neko javno okupljanje.

Upravo zbog učestalog nošenja maske nastao je novi skup oralnih oboljenja koje znanstvenici jednim imenom nazivaju „mask mouth“.

 „Mask mouth“ se očituje smanjenim izlučivanjem pljuvačke, lošim zadahom, povećanim nastankom karijesa i parodontalnim oboljenjima.

 Pri nošenju maske učestalo je disanje na usta te smanjena konzumacija vode, što dovodi do suhoće usta, neugodnog zadaha i smanjenog lučenja sline.  Slina ima važnu funkciju u sprječavanju nastanka karijesa, jer osim vlaženja usta, neutralizira kiseline, otplavljuje bakterije i naslage hrane na zubima. Sinergističkim djelovanjem tih faktora istraživanja pokazuju da je za vrijeme pandemije COVIDA 19 povećana incidenca karijesa.

 Zbog lošije oralne higijene i dužeg zadržavanja bakterija također je učestala i pojava parodontalnih oboljenja. Istraživanja objavljena u Journal of Clinical Periodontology, provedena na 500 pacijenata tvrde da upravo ova bolest otvara vrata komplikacijama koronavirusa. Pacijenti sa parodontalnim oboljenjem 4 puta su podložniji komplikacijama COVIDA 19.

Stres i anksioznost u stomatognatom sistemu najčešće se manifestiraju kao bruksizam (škripanje zubima) i temporomandibularni poremećaji. Za vrijeme pandemije zbog „lockdowna“, gubitka radnih mjesta, socijalne izoliranosti, izrazito se povećao postotak depresivnih i anksioznih pacijenata. Ispitivanja zaklade „Njemačka pomoć u depresiji“ pokazala su da se čak 73% ljudi osjećalo usamljeno i izolirano, da im nedostaje unutrašnji poticaj 84% i da su se povukli u sebe 67%. Studija koja je rađena na testnoj grupi od 1800 pacijenata, pokazala je da je stopa bruksizma za vrijeme pandemije porasla sa 35% na čak 47%. Pacijenti koji primijete simptome bruksizma i temporomandibularnih poremećaja u vidu bola u viličnom zglobu (najčešće nakon buđenja), otežanog otvaranja i zatvaranja usta, nepravilnih pokreta zgloba, trebaju se javiti svom stomatologu. Kod prisustva prethodno navedenih simptoma potrebna je izrada udlage i po mogućnosti eliminacija stresa.

Posebnu pažnju za vrijeme ove pandemije privukle su paste i vodice za ispiranje usta zbog njihovog svojstva da uništavanju viruse i bakterije u usnoj šupljini. Istraživanja provedena u laboratorijskim uvjetima pokazuju da vodice i paste koje sadrže cetilpiridinum klorid ubijaju i do 99,9% virusa koji se nalazi u ustima. Opsežna klinička istraživanja pokazat će nam hoće li doista stomatologija imati presudnu ulogu u borbi protiv ove pandemije, a do tada čak i ako osjetite neke od simptoma „mask moutha“, nemojte prestati nositi masku, nego se obratite svom stomatologu. Perite zube dva puta dnevno, koristite zubni konac i vodice za ispiranje usta. Smanjite unos slatkiša, alkohola i duhanskih proizvoda. Povećajte unos vode, žvačite žvakaće gume sa ksilitolom, riješite se stresa i držite distancu. 

Leave a Reply

Close Menu