U našim ustima živi preko 700 različitih vrsta bakterija

Najbolji način da svoju četkicu za zube održavate čistom je zamijeniti je svaka 3 do 4 mjeseca ili kad se dlačice na četkici pohabaju

Kad govorimo o milijunima klica koje žive na četkici za zube, najprije naglasimo da su klice svuda oko nas, u našim ustima, kućama, automobilima i javnim prostorima. Kada govorimo o o klicama na četkicama za zube, nije nam namjera izazvati paniku, već razviti svijest o tome kako koristiti četkicu za zube.

Držite se svakodnevne rutine četkanja

U našim ustima živi preko 700 različitih vrsta bakterija. Osim prirodno prisutnih bakterija, usta svakodnevno izlažemo klicama iz jela, pića, razgovora, ljubljenja, pušenja, pa čak i zijevanja. Uspostavite rutinu zubne higijene koja uključuje četkanje, čišćenje koncem i ispiranje, s dva puta godišnjim pregledima kod zubara.

Dobro čišćenje

Nakon upotrebe četkice za zube, potrebno je dobro očistite pod mlazom vode. Čuvajte je u uspravnom položaju i ostavite da se osuši na zraku. Redovno čistite držače četkica za zube. Iako neki stomatolozi podržavaju sterilizaciju četkice za zube s 3 posto vodikovog peroksida ili tekućine za ispiranje usta kako bi se smanjile bakterije, i CDC i ADA navode da nema dovoljno dokaza koji bi podržali ovakvo čišćenje. Pohranjivanje više od jedne četkice za zube u otopinu također može dovesti do unakrsne kontaminacije. U konačnici, voda iz česme i otvoreni zrak najbolja su metoda.

Dijeljenje nije uvijek dobro

Možda se čini u redu podijeliti četkicu za zube, osobito ako je druga osoba bračni drug ili član obitelji. Bakterije našeg tijela jedinstvene su za nas, baš kao što su bakterije drugih osoba jedinstvene za njih. Dijeljenje četkice za zube može unijeti strane bakterije u naše tijelo koje povećavaju rizik od bolesti. Dijeljenje četkice za zube također izlaže naša usta parodontnoj bolesti i drugim bolestima koje se prenose krvlju, a koje druga osoba može nositi. Ako ste daleko od kuće i zaboravili ste četkicu za zube, bolje je preskočiti četkanje, a ne dijeljenje.

Koristite i zamijenite

Najbolji način da svoju četkicu za zube održavate čistom je zamijeniti je svaka 3 do 4 mjeseca ili kad se dlačice na četkici pohabaju. U slučaju bolesti poput prehlade ili gripe, četkicu za zube treba zamijeniti odmah nakon bolesti, čak i ako je četkica nova. Klice i virusi mogu tjednima živjeti na glavi četkice za zube i držanjem na njoj nakon bolesti povećava ponovno unošenje te bakterije u usta.

Leave a Reply

Close Menu