Preosjetljivost zuba vs karijes

Da li imate preosjetljivost zuba ili karijes? U nekim slučajevima to može biti teško odrediti, a liječenje preosjetljivosti zuba uvelike je drugačije nego ako imate karijes. Ako imate preosjetljivost zuba, možda će vam trebati samo pasta za osjetljive zube, ali ako imate karijes, trebat će vam tretman profesionalnog stomatologa

 

RAZUMIJEVANJE PREOSJETLJIVOSTI ZUBA

Preosjetljivost zuba može se pojaviti kada caklina vaših zubi počne stanjivati. Kada se to dogodi, možete osjetiti bol kada pijete toplu ili hladnu tekućinu. Srećom, ovaj bol je često privremen i može se ublažiti pastama za osjetljive zube. Zubar također može propisati gelove s fluoridom i druge tretmane koji će vam pomoći u obnavljanju čvrstoće vaše cakline.

Međutim, stanjivanje vaše cakline znak je da nešto nije u redu. Zubna caklina na vašim zubima štiti ih od oštećenja uzrokovanih svakodnevnim trošenjem i karijesom. Ako vam se caklina stanji, zubi su skloniji stvaranju karijesa.

Znakovi preosjetljivosti zuba

Ako osjetite ove znakove i simptome, možda umjesto karijesa imate preosjetljive zube. Međutim, ako ste primijetili da vas stalno boli zub, vaše stanje može biti ozbiljnije.

  • Ne vidite nikakve crne mrlje na zubima.
  • Osjećate bol samo ako jedete ili pijete nešto previše toplo ili hladno.
  • Vaši zubi su pravilno oblikovani.
  • Vaši zubi su glatki po rubovima.

Uzroci osjetljivosti zuba

Ako perete zube prejako, posebno duž desni, možda ćete vremenom stanjiti caklinu na zubima, pored čestica hrane i naslage. Kako se to ne bi dogodilo, trebate odabrati četkicu za zube s mekim dlačicama i lagano prati zube. Kada četkate po desnima, uvijek četkicu nagnite pod uglom od 45 stepeni.

Ako imate refluks kiseline koji nije tretiran, kiselina iz želuca može ući u vaša usta i napadati zube, gdje može pojesti caklinu. Da biste spriječili eroziju cakline zbog refluksa kiseline ili GERB-a, trebate razgovarati sa svojim porodičnim doktorom o lijekovima ili drugim načinima na koje možete kontrolisati refluks kiseline.

Želučana kiselina također može napadati zube ako imate bulimiju i često se prisiljavate na povraćanje. Također, ako ste skloni prejedanju sve dok ne povraćate, želučana kiselina će početi izjedati vaše zube, što će rezultirati stanjivanjem zubne cakline. Ako imate bilo koje od ovih stanja, morat ćete potražiti liječenje odgovarajućeg medicinskog stručnjaka.

RAZUMIJEVANJE KARIJESA

Karijes nastaje kada u vašoj caklini postoji rupa koja dopušta bakterijama da uđu u vaš zub. Bakterija tada kompromituje strukturu zuba, što može dovesti do bolova u zubima. Karijes mora biti profesionalno očišćen i ispunjen od strane stomatologa kako bi se vratio strukturni integritet zuba i spriječilo daljnje propadanje zuba.

Znaci karijesa

Karijes može uzrokovati osjetljivost zuba, ali prisutnost osjetljivosti zuba ne mora značiti da imate karijes. Ako niste sigurni, važno je zakazati pregled kod vašeg stomatologa radi potpunog pregleda.

  • Rubovi zuba su vam grubi.
  • Možete vidjeti crne mrlje na zubima.
  • Oštar ili pulsirajući bol koji ne nestaje nakon jela ili pića.

Uzroci karijesa

Karijes može nastati iz različitih razloga. Razlog broj jedan je nedostatak pravilne oralne higijene. Dobra oralna higijena uključuje pranje zuba najmanje dva puta dnevno i čišćenje zubnim koncem jednom dnevno. Također možete razviti karijes ako jedete ili pijete previše šećera.

Leave a Reply

Close Menu