Zašto imam tamne fleke na zubu?

Zubi su napravljeni da traju tokom čitavog života, što znači da se o njima trebamo brinuti dugo i puno da bi ostali bijeli i čisti. Diskoloracija i tamne fleke na zubima su česta pojava kod odraslih. Ako su vaši zubi porozni bit će još teže odražavati ih. 

Šta uzrokuje crne ili smeđe fleke na zubima?

Fleke mogu biti samo diskoloracija ili znak da je zub pokvaren, a mogu biti različitih boja i veličina.

Spoljašnje fleke uzrokovane su konzumiranjem tamnih ili kiselih pića koji penetriraju zaštitu zuba, zbog čega oni postaju žuti, smeđi ili jednostavno gube sjaj. Spoljašnje fleke mogu biti uzrokovane cigaretama, kiselom hranom poput vina, gaziranih pića, kafe i čaja. Najčešće se mogu odstraniti izbjeljivanjem ili čišćenjem zuba u stomatologa.

Unutrašnje fleke, ipak, dolaze iznutra i mogu biti genetički nasljedne. Bolesti, neki antibiotici, ekscesivni fluorid ili trauma na zubu, kao i untrašnje frakture, inficirani kanali korjena mogu dovesti do fleka. Liječenje zavisi od uzroka. Ponekad će biti potrebni stomatološki zahvati. Posavjetujte se sa stomatologom! 

Najčešći uzroci tamnih fleka su:

  • Prekomjerni unos fluorida. Najčešće se javlja kod djece.
  • Zubni kamenac. Tvrde nakupine na zubima mogu zube činiti smeđim ili žutim. Pojavljuje se blizu desni i trebaju se otkloniti u zubara.
  • Karijes može uzrokovati diskoloraciju na više načina. Ako se plak na zubu ne ukloni nastaje karijes koji uništava zaštitu zuba. Uništavajući zaštitu ili caklinu, površina zuba je ispoljena a ona je inače tamnije boje. 
  • Starenje je još jedan od uzroka. Na isti način, caklina sa zuba spada i eksponira unutrašnje slojeve žute ili smeđe boje. 
  • Celijakija može spriječiti stvaranje zaštite.

Ako primijetite tamne fleke preporučujemo da odmah posjetite zubara, oni će znati kako da vam pomognu.

Mogu li se ukloniti tamne fleke?

Ako su fleke površne i nastale zbog vanjskih faktora one se mogu ukloniti, najčešće jednostavnim metodama poput paste za izbjeljivanje. Ako je uzrok unutrašnji trebat će vam pomoć stomatologa, u kojem slučaju vam on može izbijeliti zube. Ako je unutrašnjost zuba u gorem stanju, vjerovatno ćete morati proći kroz komplikovanije procedure popravljanja ili postavljanja krunica,

Kako mogu spriječiti pojavu tamnih fleka?

Dobrom oralnom higijenom možete spriječiti tamne fleke, npr redovnim pranjem zuba fluoridnom pastom i čišćenjem zuba koncem. Ako je moguće isperite usta i zube nakon svakog jela i pića. Izbjegavajte nikotinske proizvode i ograničite unos pića koji boji zube. Preporučuje se i redovna posjeta zubaru, ukoliko imate ozbiljniji problem na zubu. 

Leave a Reply

Close Menu