Kako se brinuti o zubnim mostovima

Zubni ili dentalni mostovi su odlična opcija ako nemate jedan zub i želite ga zamijeniti da biste imali upotpunjen osmijeh. Zubni most je u stvari vještački zub između dvije ili više krunice koji se ubacuje u šupljinu.

Dok ste još u zubara provjerite da li se novi most dobro uklopio, jer ako nije ulazit će hrana koja će trunuti pod mostom i dovesti do bakterija i infekcija. Dobra je ideja da ne jedete ‘zabranjenu’ hranu i da izbjegavate led, sirovo povrće i ljepljive bombone. Lako mogu oštetiti most koji ćete morati zamijeniti.

Zubni mostovi mogu biti komplikovani za čistiti jer morate čistiti između zuba koji podržavaju vaš most i ispod mosta.

Bitna je cjelokupna oralna higijena. Počnite s pranjem zuba dva puta dnevno, i svaki put nakon jela ili pića. Da biste očistili plak preporučuje se čišćenje zubnim koncem dva puta dnevno, kao i s prirodnim zubima.

Mnogi stomatolozi se slažu da se kod zubnih mostova koristi vodeni floss. Vodeni floss može ukloniti veće količine plaka između vaših zuba. Ako se vaš most može skinuti, skinite ga i detaljno očistite. Izbjegavajte vruću vodu.

Koristite mekane četkice, hladnu vodu i neabrazivne paste za zube.

Bitno je da ovo redovno ponavljate. Zapamtite da ovo mora postati navika, a ne nešto što ćete učiniti na početku i brzo zaboraviti. Redovno idite na pregled kod zubara, i oni vam mogu pomoći u čišćenju.

Leave a Reply

Close Menu