5 razloga zašto imamo strah od zubara – i kako ga se riješiti

Neki od najvećih strahova su duhovi, uklete kuće, pauci, javno izlaganje, letenje, sjedenje u zubarskoj stolici. 

Svi strahovi su jednako prisutni. Strah od zubara jedan je od najpoznatijih fobija, a rasprostranjeniji je nego što mislite. Prema nekim podacima, četvrtina ljudi osjeća neku vrstu straha ili fobiju od zubara, a mnogima se taj strah i povezuje s drugim strahovima od zmija, visine ili neke fizičke traume. 

Dental chair and other accesorries used by dentist in empty cabinet. Stomatology cabinet with nobody in it and orange equipment for oral treatment.

Evo 5 čestih fobija od zubara – i kako ih se riješiti 

Bol. Vodeći uzrok fobija od zubara, bol je dvosmisleni problem za pacijente koji trebaju ići u zubara. U jednu ruku svaki trenutak boli zapečaćen je u našem pamćenju i manje su šanse da ćemo opet uskoro otići. S druge strane imamo stresno iščekivanje koje odgađa naš plan odlaska zubaru. Porazgovarajte s vašim stomatologom o bolu i sigurno ćete se riješiti većine straha. 

Gubljenje kontrole. Kad sjednemo u stolicu gubimo kontrolu. Zamolite vašeg zubara da promijeni visinu stolice ili je učini ugodnijom da biste se osjećali sigurnije.

Prijašnji odlasci. Imali ste bolno iskustvo ili znate nekoga čije liječenje nije baš dobro prošlo. Koji god da je razlog, neki od prijašnjih iskustava dovoljni su da ne zakažemo posjetu. Ovaj razlog je češći nego što mislite, pogotovo s obzirom da je loše lično iskustvo vodeći razlog straha. Za neke ljude je dovoljna i horor priča o zubaru da ne se ne usude otići. Budite otvoreni s vašim zubarom i recite mu šta vas muči, vjerovatno će vas ohrabriti ili negirati neke od mitova koje ste čuli. 

Buka. Škripeći zvukovi. Čudni instrumenti (što ulaze u usta?). Za mnoge ljude zubarska atmosfera može biti preplavljujuća. Bez obzira da li je to zvuk bušilice ili zvuk struganja kamenca sa zuba, uvijek su prisutni neki neugodni zvukovi u zubara. Promjena svjetlosti, muzika i još neki detalji mogu umanjiti fobiju. 

Problem s disanjem. Neki pacijenti imaju problem s disanjem, pogotovo ako neka procedura traje dugo. To može dovesti do klaustrofobičnog osjećaja. Azotni oksid i druga pomagala za disanje mogu pomoći kod ovog problema. 

 

Leave a Reply

Close Menu