Kako naučiti djecu da peru zube?

Veoma je bitno da djeca pravilno peru zube, da bi se spriječila pojava karijesa. Ali kako ih naučiti i kada je pravo vrijeme za početi?

Jeste li znali da djeca trebaju prati zube i prije nego što im zubi počnu rasti? Već od malena se treba voditi briga o desnima i zdravlju usta.

Zašto je bitno prati zube?

To je prvi korak u održavanju zdravlja usta koji se treba naučiti već od malih nogu, a bebama se već u početku može davati nešto za usta da se navikne na osjećaj. Prije nego što naraste prvi zub, čistim prstom i krpicom ćete čistiti bebine desni.

Djeca će prvi put otići u zubara nakon što im naraste prvi zub. Njihove desni će ih svrbiti i lučit će više pljuvačke. To je idealno vrijeme za odlazak u zubara, koji će vam dati savjet kako da im pomognete kod pranja zuba. Možete koristiti četkicu s mekanim dlačicama ili mekanu krpicu da skinete bakterije sa svih površina u ustima. Pasta se ne treba koristiti prije 18 mjeseci. Čak i tad je dovoljno samo malo fluoridne paste, koju vaše dijete ne bi trebalo progutati.

Kako naučiti djecu da peru zube?

Djeca bi već trebala biti naučena na taj osjećaj kad dođe period da sama peru zube.

Sjednite dijete na krilo i okrenite se prema ogledalu. Stavite jednu ruku ispod vilice a drugu nježno na djetetovu glavu. Nježno perite zube, kružnim pokretima i budite veoma blagi. Idite prvo na jednu pa na drugu stranu. Recite djetetu da ispere pastu nakon pranja zuba. U toku procesa pričajte s djetetom, da bi to za njih bilo pozitivno iskustvo.

Kad su dovoljno odrasli da sami peru zube?

Manja djeca vole nešto sama raditi, pa će vjerovatno sama htjeti i prati zube. Ali bitno je znati da djeca tek od 8. godine imaju motorne vještine da sama operu zube. Do tad se savjetuje da nadgledate pranje zuba.

Kako to učiniti zabavnim?

Pranje zuba je navika, ali ne mora biti dosadna. Manja djeca će vjerovatno ponekad izbjegavati pranje zuba, koliko god se vi trudili da od toga napravite zabavno iskustvo. Evo šta možete učiniti:

  • Pričajte o zabavnim temama i šalite se
  • Pokažite im video o oralnoj higijeni ili pranju zuba
  • Nabavite električnu četkicu koja ima svjetlo ili muziku
  • Zajedno perite zube

Leave a Reply

Close Menu