Ispravljanje ortodontskih nepravilnosti pomoću bezmetalnih navlaka.

Prikaz slučaja

Piše: dr. Irma Karadža Duraković, stomatolog

Biografija: Dr. Irma Karadža Duraković rođena je 1985.u Bugojnu. Osnovnu školu pohađala je u Hamburgu u Njemačkoj (šest godina) i dvije godine u Bugojnu, gdje je završila Opću gimnaziju. U periodu od 2005. do 2010. godine studirala je na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu. Po završetku studija zaposlila se u privatnoj poliklinici u Mostaru. Od 2014. godine radi u vlastitoj stomatološkoj ordinaciji u Mostaru. Aktivno govori njemački i engleski jezik. Udata je i majka dvije djevojčice.

U današnjem vremenu su visoki estetski zahtjevi pacijenata. Teži se ka savršenom izgledu, osmjeh je u velikom fokusu. Želja je za bijelim, skladno poredanim zubima koje će pacijentu obezbjediti lijep osmjeh i mladolik, privlačan izgled. Različiti slučajevi u svakodnevnici diktiraju  različit pristup i način terapije. Kada imate potpunu suradnju pacijenata i multidisciplinarni pristup, dobri rezultati ne mogu izostati. Svakodnevnica i rad sa pacijentima izgleda često drugačije.

U ordinaciju se javlja pacijentica sa željom da uradi navlake. Iz razgovora se zaključuje da je dobro informisana o vrsti materijala i načinu rada. Uobičajena situacija, međutim kliničkim pregledom se uočava velika potreba za ortodontskom terapijom, koju pacijentica kategorično odbija. Glavni argument koji pacijentica iznosi jeste da nakon nošenja apartića, koje bi trajalo par godina, ostaju zubi puni kompozitnih ispuna i neodgovarajuće boje, te je i nakon ortodontske terapije čekaju navlake i brušenje.Terapeutu koji se prihvati ovakvog slučaja situacija je dosta teška. Kao prvo, pojašnjeno je pacijentici da se zubi dosta opsežnije bruse ( više se zubnog tkiva skida) kao i da su rezultati nakon jednog multidisplinarnog pristupa profesjonalniji.

Na priloženoj slici se može uočiti velika uskost u donjoj vilici. Pomjerene sredine, centralni sjekutići bi trebali biti smješteni na sredini lica, tako da zamišljena linija koja lice dijeli na dva jednaka dijela prolazi između istih. Visoko pozicioniran u vestibulumu zub 22 (lijeva dvojka kao da nije iznikla do kraja), kao i nedostatak lijevog očnjaka. Na ortopantomogramu nema značajnih promjena, rendgenskih prosvjetljenja, niti upalnih procesa, uočava se horizontalno položen zub 23. Kad se prihvatite ovakvog slučaja bez predhodne pripreme ortodonta, nužno je svaki korak dobro isplanirati.

Nakon slikanja i uzimanja situacijskih otisaka analizira se svaki zub ponaosob. Na skoro svakom zubu smo radili intervenciju kompozitom i pokušali koliko je to moguće ispraviti ortodontske anomalije. Preoblikovan je zub 12, pomjerane su sredine zuba, tako što se ciljano jedna jedinica više brusila. Odlučili smo lijevi lateralni sjekutić ne vaditi, endodontski je tretiran i opskrbljen fiber kočićem, uz pomoć kojeg smo mu kliničku krunu produžili. Lijeva četvorka je preoblikovana u očnjak, a u donjoj vilici su zubi 42 i 31 ekstrahirani. Također je rađen endodontski tretman gornje desne jedinice i donjeg očnjaka.

Za lijep osmjeh je jako bitan odnos zubnog mesa naspram zuba, zbog toga je rađena kauterizacija (otklanjanje suvišnog zubnog mesa) zuba prvog kvadranta( gore desno). Na ovaj način smo dobili simetriju između zuba i desni, lijeve i desne strane.

Tek nakon ovakvih priprema pristupili smo brušenju. Brušeno je na stepenik, za otisak korišten dvostruki konac i  dvofazni otisak. Pacijentica je opskrbljena privremenim navlakama. Za konačni rad odabrali smo bezmetalne navlake, čija je osnovna kontstrukcija cirkon a presvučena je keramikom. Uz puno truda i dobro planiranje dobili smo vrhunske rezultate i jako zadovoljnu i nasmijanu pacijenticu.

Na kontroli,nakon desetak dana se vidi uredno zubno meso, a na slici se može primjetiti kako smo roza keramikom rješili problem sa zubom 22. Pacijentica ima jako zahvalnu usnu tako da se njenom prirodnom mimikom ovo ne moze uočiti.

Leave a Reply

Close Menu