Bojana Bojović: Akrilat je dobio nasljednika

VERTEX – TermoSens mobilne protetske nadoknade.

Piše: Bojana Bojović

Protetske nadoknade kod zuba, kao što su krune, mostovi i proteze, zahjtevaju specifične materijale kako bi se postigla optimalna funkcionalnost i estetika. Postoje različiti materijali koji se često koriste za izradu protetskih nadoknada kod zuba. Više o tome u nastavku nam piše Bojana Bojović

Tokom mog dugogodisnjeg radnog iskustava u mobilnoj protetici susretala sam se sa različitim materijalima za izradu protetskih nadoknada . Redovno pratim trendove načina izrada protetskih nadoknada kao i materijale koji se plasiraju na tržištu . Pažljivo pristupam svakom materijalu ulazeći u srž istih.  Prvo pitanje koje sa stručne strane postavim sebi u susretu novim materijalima jeste koje su mane a koje su prednosti ? Mnogi naučnici su radili na tome da akrilat zaista dobije naslednika . Zatim to se i dogodilo akrilatne proteze su dobile naslednika a to je Vertexov proizvod sa TermoSens materijalom ! Nastao je na Holandskom naučnom institutu na zahtjev Holandske firme Vertex . Tim Holanskih stručnjaka je radio na materijalu koji će izbaciti iz upotrebe metal iz protetskih nadoknada i koji će imati odredjeni procenat fleksibilnosti koliko je u stomatologiji dozvoljeno . Da ima snagu da izdrži pritisak sila žvakanja i da bude izuzetno otporan . Tako je nastao TermoSens materijal koji je po hemijskom sastavu poliamid. 

TermoSens je ubjedljivo najbolji materijal koji se upotrebljava za mobilne protetske nadoknade . Kruto tijelo ovog materijala nam omogućava da napravimo izuzetno tanku protezu koja će savršeno da leži u pacijentovim ustima . Često se dešava da i sam pacijent kaže da je toliko lagana i prijatna da se nekada dodiruju da vide da li je ona i dalje u usnoj duplji. Dok su se jako teško navikavali na akrilatnu protezu . Takodje ako akrilatnu protezu ispustimo ili pogrešno rukujemo sa njom dolazi do pucanja . Sa TermoSensom ni tu nema problema jer termoplastična baza ovog materijala će apsorbovati udar koji se neće širiti i time će se sprečiti pucanje . ThermoSens je pogodan za izradu kako totalnih tako i parcijalnih proteza. Izuzetno je pogodan za izradu proteza na inplantima, a moguće je raditi i splintove i privremene krunice i mostove, koji imaju izuzetnu čvrstinu i mogu duži vremenski period da služe svojoj svrsi. 

Najveća prednost TermoSens proteze je to što je moguće dodati zub na protezu , uraditi reparaturu , podlaganje – takoreći sve kao i na akrilatu . Zato su upravo one dostojne akrilatne naslednice.   ThermoSens spada u biokompatibilne materijale. Nikakve tečne hemikalije se ne dodaju ThermoSens materijalima tokom procesa, čak ni tokom završne faze. Ovo je odlična vest za pacijente koji su alergični na hemikalije ili na akrilat. Takoreći ThermoSens je proizvod bez monomera i idealan je za pacijente koji ne žele ili ne mogu da prihvate proteze napravljene od materijala koji izazivaju alergiju ili druge probleme zbog osetljivosti. Praktično od njega je nemoguće dobiti bilo kakvu alergiju.

Zbog visoke gustine ThermoSensa, tečnost i ostala hrana ne mogu da prodru u unutrašnjost proteze. Na taj način se tokom vremena obezbeđuje minimalno mijenjanje boje u žutu ili smeđu, ali ako se proteza posle određenog vremena ponovo ispolira vraća joj se prvobitni sjaj, baš zbog toga što se menjanje boje zadržava na površini, a ne može da uđe unutar proteze. ThermoSens je praktično neprobojan čak i ako pacijent konzumira puno kafe, puši ili pije gazirana pića.

Akrilatne proteze se skupljaju i do 8%. ThermoSens je smanjio skupljanje ispod 1%, čime se osigurava da će proteza savršeno odgovarati pacijentovim ustima. Baš taj mali procenat skupljanja daje ThermoSensu prednost nad svim do sada poznatim kako klasičnim tako i fleksibilnim sistemima. ThermoSens proteze spadaju u polu fleksibilne proteze. Kod totalnih proteza ta fleksibilnost nije primjetna zbog zubnog niza koji joj to ne dozvoljava, ali zato parcijalne proteze su fleksibilne i pod temperaturom tela se zagrijevaju i postaju fleksibilnije nego kada su van usta. Totalne proteze urađene od ThermoSensa su praktično neuništive. Parcijalne proteze od ovog materijala su idealne za pacijente. Lagane su, skoro nevidljive bez žičanih kukica. Proteze se mogu maksimalno redukovati, što se najviše i sviđa pacijentima. Kukice na parcijalnim protezama se planiraju tako da se nalaze na zubima, a ne na desnima kao kod nekih ranijih fleksibilnih sistema.

Materijal je jednostavan za obradu, a izuzetno se brzo i lako polira. ThermoSens je još uvek kod nas prozvod koji je malo rasprostranjen. Jer stomatolozi sa dosta predrasuda gledaju na fleksibilne proteze zbog predhodnih materijala koji su bili zastupljeni na našim područjima . Takodje zelim naglasiti da svi stomatolozi koji su krenuli sa radom TermoSens proteza prezadovoljni su rezultatima i potencijalom koji upravo ima ovaj materijal . Uz minimalne korekcije pacijentima (termosens obezbjedjuje udobnost u pacijentovim ustima ) i maksimalnu stabilnost nema greške u mobilnoj protetici . 

Takodje moram naglasiti da je sam rad sa Vertexom specifičan jer njihov materijal TermoSens pravi rezultat daje samo ako se proteza injektuje u Vertexovom aparatu za TermoSens . Kao i za mnoge stvari i u ovoj oblasti dolazi do zloupotrebe materijala . Zubni tehničari koji imaju druge mašine za flex proteze počinju da rade TermoSens materijal ali rezulatat nije i ne može biti isti . Zatim se firma Vertex zaštitila sertifikatom! Za koji preporučujem svakom stomatologu da ga traži na uvid . Zubni tehničari koji kupuju aparat i prolaze obuku kod ovlašćenog tehničara od strane firme Vertex dobijaju sertifikat da je orginalna izrada TermoSens proteza . Znači orginalna Vertex mašina i validan sertifikat do pravog rezultata . Slobodno i zagarantovano mogu reći da je Vertex dao ključ u ruke zubnim tehničarima i stomatolozima za rešavanje svih problema u mobilnoj protetici.

Komentariši