Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi

Jeste li znali da pjeskarenjem zubi za svega 15-30 minuta dobijete potpuno čiste i svjetlije zube?

Što je pjeskarenje zubi?

Pjeskarenje zubi je stomatološki postupak čišćenje zubi od zubnih naslaga i plaka korištenjem praha kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata u vodi ili zraku.

Naše životne i prehrambene navike često su nam ugodne, no za posljedicu imaju stvaranje naslaga i nastajanje mrlja na našim zubima. Ispijanje kave, čajeva i tamnih napitaka pripada tim navikama, a u njih ulazi i konzumacija cigareta i brojne druge stvari koje redovito svakodnevno činimo.

Pjeskarenjem uklanjamo posljedice tih navika, ne samo iz estetskih razloga, nego i zbog toga što zubne naslage i plak ugrožavaju zdravlje zubi i predstavljaju plodno tlo za razvoj bolesti zubi i zubnog mesa kao što su zubni kamenac ili karijes.

Kako se provodi postupak?

Pjeskarenje zubi izvršava se posebnim aparatom koji pomoću mlaza zraka ili vode pod tlakom raspršuje čestice praha za pjeskarenje te na taj način uklanja mrlje i naslage sa zubi. ovaj postupak uglavnom je ugodan za pacijenta, a da bi bio još ugodniji, nerijetko se prahu dodaje okus mentola, voća, čokolade i sl.

Postupak traje 15 do 30 minuta i provodi se u cijelosti odmah, u jednom posjetu stomatologu. Nije bolan ni invazivan, stoga ne zahtijeva nikakvu vrstu sedacije i anestezije.

Najčešće se uz pjeskarenje, odnosno prije njega, provodi i čišćenje zubi od zubnog kamenca, s obzirom da se radi o postupcima koji se nadovezuju jedan na drugi, a sve u svrhu što kvalitetnijeg cjelovitog čišćenja zubi i prevencije dentalnih bolesti.

Čišćenje zubnog kamenca

Zubni kamenac tvrda je zubna naslaga u kojoj obitavaju bakterije koje proizvode kiseline koje uništavaju zubnu caklinu i ostale zubne strukture te dovode do nastanka karijesa. Teško ga je spriječiti, no učinkovito se suzbija u stomatološkoj ordinaciji postupkom čišćenja zubnog pomoću tome namijenjenih instrumenata.

Čišćenje zubnog kamenca bezbolan je postupak, stoga nije potrebna nikakva anestezija. Pojava osjetljivosti i lagane boli kod pojedinaca je moguća, no u osnovi se radi o potpuno bezbolnom zahvatu.

Čišćenje zubnog kamenca provodi se u kombinaciji s pjeskarenjem. Na taj način se postiže kompletno čišćenje zubi i unapređenje osmijeha i s estetske i sa zdravstvene strane.

Je li pjeskarenje opasno?

Ovaj postupak je neinvazivan, što znači da se njime nimalo ne oštećuje zubna caklina. Rezultati su vidljivi odmah, a nakon samog postupka nekoliko sati treba izbjegavati konzumaciju hrane, cigareta i obojenih pića kako bi se zubi i desni oporavili od postupka. U rijetkim slučajevima moguća je lagana bol tijekom pjeskarenja, no u pravilu se radi o potpuno bezbolnom postupku.

Postupak pjeskarenja često se provodi i prije postupka izbjeljivanje zubi. Na taj način izbjeljivanje je potpunije zato što naslage i plak nisu prepreka između sredstva za izbjeljivanje i same površine zuba.

Nakon pjeskarenja zubi su, ne samo čisti i glatki, nego i bjelji nego prije postupka i estetski puno privlačniji i atraktivniji.

Koliko često je potrebno pjeskarenje zubi?

Potreba za ovim postupkom je individualna. Najčešće se provodi uz čišćenje zubnog kamenca, koji se čisti prema potrebi. Nismo svi isti niti imamo iste životne i prehrambene navike, stoga se razlikuju i periodi u kojima nam se stvaraju tvrde i meke zubne naslage i pigment.

Bitno je napomenuti da ne postoji prepreka da se pjeskarenje provodi više puta godišnje, s obzirom da se radi o neinvazivnom postupku bez negativnih utjecaja i posljedica po zube i zubno meso.

Poliranje zubi

Za dodatan učinak, uz čišćenje kamenca i pjeskarenje, preporuka je s vremena na vrijeme obaviti i poliranje zubi. Ovaj postupak provodi se nakon čišćenja zubnog kamenca, a njime postižemo to da se sa zubi uklanjaju mrlje, neravnine i ostale slične posljedice životnih i prehrambenih navika, što za rezultat daje glatke i za jednu do dvije nijanse bjelje zube.

Poliranje zubi izvodi se pomoću rotirajuće četkice i uz korištenje posebne paste za poliranje koja sadrži abrazive, čime potpomaže čišćenje i izbjeljivanje zubi u ovom postupku. Sam postupak je bezbolan i neinvazivan, što znači da ne oštećuje zubne strukture. Osim što pozitivno djeluje na estetiku zubi, poliranje zubi u određenoj mjeri sprječava nastanak novih naslaga zubnog kamenca.

www.smiledesign-kovac.hr

Komentariši

Close Menu