Đorđe Lalić: Zdravlje uvijek mora biti na prvom mjestu

Cilj edukativnog centra jeste okupljanje dobrih predavača i kolega, trudeći se da prenesemo praktično znanje i zajedno napredovanje držeći se standarda savremene stomatologije.

Stomatologija je dinamična znanstvena disciplina koja se neprestano razvija. U svijetu stalnih inovacija i napretka, važno je da stomatolozi ostanu korak ispred u novim tehnikama, tehnologijama i najnovijim istraživanjima kako bi pružili najbolju moguću skrb pacijentima. U nastavku je intervju sa Đorđem Lalićem koji pored stomatologije radi izuzetno uspješne edukacije.

Intervju: Đorđe Lalić, specijalista oralne hirurgije


Recite nam nešto o sebi?

Prvo želim da Vas pozdravim. Moje ime je Đorđe Lalić, specijalista oralne hirurgije. Stomatologijom se bavim nekih 15 godina. Vlasnik sam ordinacije Dental City iz Pančeva u čijem sastavu se nalazi i edukativni centar.

Kako ste počeli raditi ovaj posao i otkud ljubav prema stomatologiji?

Genetika je verovatno učinila svoje. Deda po majci (Đorđe Dimitrijević -Laća) čije ime nosim je bio dentista (viši zubar). Nažalost, ja ga ne pamtim iz tog perioda. Roditelji su verovatno prepoznali manuelnu spretnost i usmerili me u srednju zubotehičku školu. Na svu sreću, bili su u pravu pa sam se pronašao. Kratko sam se bavio zubnom tehnikom i nakon toga odlučio upisati stomatologiju. Danas, kao roditelj, često razmišljam o tome da li treba usmeravati dete ka nečemu a da se ono u tom istom ne pronađe.

Radite mnogo edukacija, recite nam nešto više o tome?

Edukacije, pored stomatologije, su nešto čime se uspešno bavimo. U sklopu ordinacije je otvoren i edukativni centar. Cilj edukativnog centra jeste okupljanje dobrih predavača i kolega, trudeći se da prenesemo praktično znanje i zajedno napredovanje držeći se standarda savremene stomatologije. Takođe imamo ostvarenu saradnju sa drugim edukatvnim centrima i udruženjima.


Koliko trendovi utiču na dešavanja u stomatologiji?

Ovo je dosta kompleksno pitanje. Sa jedne strane imamo industrijske trendove, sa druge strane marketing. Nažalost u praksi viđamo da se često poseže za trendovima kršeći indikacije i često se estetika postavlja ispred zdravlja pacijenta. Svedoci smo da tehnologija napreduje svakodnevno i da je teško ispratiti sve trendove. Naravno da treba pratiti razvoj ali postaviti granice i nikako ne stavljati ništa ispred zdravlja pacijenta.

Nove tehnologije imaju svoju ulogu u svakoj oblasti, koliko su Vama važne i koliko ih koristite?

Kao što sam rekao, svedoci smo ubrzanog tehnološkog razvoja i digitalizacije svakog životnog segmenta. Stomatologija naravno nije ostala van toga. Digitalna stomatologija je sastavni deo svakodnevnog stomatološkog rada. U ordinaciji se trudimo da pratimo taj razvoj i pacijentima pružimo najbolje. To se najviše odnosi na upotrebu intraoralnog skenera (Aoralscan 3, SHINING 3D), kao i digitalnog plana i dizajna budućih osmeha. Jedan od noviteta koji smo implementirali u praksi jeste  skener lica (MetiSmile, SHINING 3D) u cilju boljeg planiranja i bolje komunikacije sa pacijentima.

Izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Pošto se najviše  bavimo implantologijom i digitalnom stomatologijom, uglavnom se u praksi susrećemo sa pacijentima koji imaju potrebu za kompleksnim rehabilitacijama. To se najčešće odnosi na implantoloske, parodontološke i protetske procedure. Pored samog izazova  takvih terapija, najveći izazov jeste pacijenta osloboditi od straha i ispuniti pacijentova očekivanja. 

Planovi za dalji razvoj karijere?

Sa jedne strane konstano usavršavanje i ulaganje u razvoj ordinacije.  Implementacija novih tehnologija, podizanje stadarda radi pružanja usluga našim pacijentima na najvišem mogućem nivou. Sa druge strane, razvoj edukativnog centra i saradnja sa kolegama. Trenutno smo u planiranju novih edukacija iz oblasti digitalne stomatologije i edukacija iz oblasti implantologije u saradnji sa firmom Profident iz Čačka kao ekskluzivnog uvoznika Megagen implanta.

Poruka za čitatelje.

Ako su čitatelji pacijenti, uvek se vraćamo na preventive i važnost redovnih kontrola. Jer zdravlje uvek mora biti na prvom mestu. A ako pričamo o mlađim kolegama savet je da se maksimalno posvete pacijentu i plan terpaije ne prave u odnosu na trendove i finansije nego da poštuju indikacije i trude se da uvek pruže maksimalno kvalitetnu uslugu.

Komentariši