Jovan Obradović: Mašinska obrada kanala – savremen dio endodoncije

 Mašinska obrada kanala jeste sastavni dio savremene endodoncije, s nizom prednosti u odnosu na klasične endodontske tretmane.

Mašinska obrada kanala zuba, poznata i kao endodontski tretman, predstavlja ključni postupak u stomatologiji koji se primjenjuje kako bi se sačuvali zubi koji su duboko oštećeni ili zaraženi. Ovaj postupak omogućava pacijentima da zadrže svoje prirodne zube umjesto da budu izvađeni, čime se očuvava oralno zdravlje i funkcija. U nastavku o tome piše dr. Jovan Obradović

Piše: dr. Jovan Obradović, stomatolog

Ardent Dental Centar 

“Pacijentkinja dolazi u ordinaciju s intenzivnim i konstantnim bolom prvog kutnjaka s leve strane donje vilice. Bol ne prestaje već dva dana. Kliničkim pregledom uspostavlja se dijagnoza zapaljenja kosti oko vrha korenova zuba kroz koji je prošla infekcija, a sve je počelo karijesom koji je prošao ispod amalgamskog ispuna.  Šta potom? Nakon davanja anestezije neophodno je ukloniti infekciju iz koštanog tkiva, a pre svega treba pristupiti čišćenju kanala odnosno endodontskom tretmanu zuba. Čišćenje kanala u narodu poznato kao “vađenje živca” ili “lečenje zuba” može se vršiti na nekoliko načina ali s jednim ciljem – u potpunosti obeskličiti kanal korena zuba. U suštini dva su načina- mehaničko čišćenje  zidova kanala korena instrumentima kao i hemijsko tretiranje unutrašnjosti zuba hemijskim agensima.U nastavku približićemo prvi, mehanički način čišćenja korena zuba iako svakako treba imati na umu da se uvek teži kombinaciji ova dva metoda zarad uspostavljanja maksimalnih rezultata lečenja zuba. Čišćenje kanala mehaničkim putem u Ardent Dental Centru vrši se osnovnim ručnim instrumentima, endodontskim proširivačima i turpijama ali i na inovativni način koji podrazumeva mašinsku obradu kanala korena zuba. Mašinska obrada kanala jeste sastavni deo savremene endodoncije, s nizom prednosti u odnosu na klasične endodontske tretmane. Našim pacijentima, upravo ovakav način lečenja zuba, obezbeđuje brži, komforniji i kvalitetniji rad. Za same lekare obrada kanala korena zuba mašinskom obradom postaje predvidljivija i lakša, gde su mogućnosti za nastanak grešaka svedene na minimum kao i sa značajnim povećanjem uspešnosti terapijskih rezultata.

Šta to tačno znači?

Mašinska obrada kanala korena zuba ili stručno – preparacija, vrši se mašinskim rotirajućim instrumentima s punom rotacijom, čiji je pokretač mikromotor, kojima zajedno rukuje stomatolog.  U Ardent Dental Centru koristimo instrumente različitog promera na kojem od svakog od njih od vrha do korena instrumenta koničnost instrumenta se povećava što takođe odgovara i samoj prirodi- anatomiji korenskih kanala. Na polju endodoncije najčešće korišteni instrumenti jesu NiTi – nikl titanijumski instrumenti koji su uveli revoluciju u stomatologiju zbog toga što su se njihovom pojavom drastično povećala dugotrajnost instrumenata, njihova elastičnost i otpornost na prelome što omogućava obradu i teško prohodnih i zakrivljenih kanala korena, koje je nemoguće bilo izlečiti klasičnim ručnim instrumentima, gde su se takvi zubi nekada podvrgavali vađenju, što danas više nije slučaj. Pacijentkinji smo adekvatno izlečili zub i to upravo mašinskim instrumentima gde je bol nestala već nakon prve seanse. 

Da zaključimo:

Održavajte higijenu usne duplje, redukujte ugljene hidrate kako biste prevenirali infekcije zuba međutim ukoliko je već došlo do inficiranja zuba, trpite bolna stanja, otekli ste ili imate neki drugi simptom infekcije zuba, javite se i zakažite svoj termin u Ardent Dental Centru gde će stomatolog da sagleda problem u celosti i da ga sanira na savremen i bezbolan način, na način koji garantuje uspeh terapije i zdrav osmeh.”

Dr Jovan Obradović, stomatolog

Ardent Dental Centar 

Sombor

Komentariši