Svi u nekom ili drugom trenutku pate od lošeg zadaha. To je često uzrokovano hranom koju ste jeli, a drugi je put jer niste dovoljno četkali ili čisti zube.

Loš zadah je prilično neugodan i pogađa one ljude oko vas. Slijedite dolje navedene savjete i nadamo se da ćete izbjeći pojavu lošeg zadaha. No ako se stanje nastavi, to je dobar pokazatelj da nešto nije u redu, pa zakažite sastanak što prije posjetite svog stomatologa.

Većina ljudi svakodnevno pere i pere zube, ali mnogi ne čiste cijelu usta. Jezik treba pažljivo očistiti četkicom za zube, dosežući što dalje. Također biste trebali nježno četkati bokove obraza i nepce. Ako to ne učinite, može doći do preostalih ostataka hrane u ustima koje privlače bakterije što može uzrokovati loš zadah, kao i propadanje zuba. Četkajte svaki put kad jedete.

Pokušajte oprati zube nakon svakog obroka ili užine. Ako ne možete uvijek oprati zube, posegnite za žvakaćim gumama bez šećera i žvakajte ga oko 20 minuta ili isperite hladnom vodom da biste uklonili tragove čestica šećera, kiseline.

Rani znak bolesti desni

Loš zadah može biti i rani znak bolesti desni koja, ako se ne liječi, može zaraziti desni i vilicu što dovodi do propadanja zuba i desni. Bolest desni je uzrokovana neuspjehom da se uklone bakterije koje se mogu nakupiti, osobito uzduž desni, pretvarajući se u plak.

Pokušajte prestati pušiti

Svi znamo da pušenje štetno za naše cjelokupno zdravlje, ali svaki stomatolog u reći će vam da cigarete, duhan za žvakanje također mogu uzrokovati loš zadah i suha usta te su glavni uzrok raka usta. Ako se trudite prestati pušiti, onda zatražite pomoć svog stomatologa. Loš zadah može zadržati i do 72 sata.

Jeste li znali da određene namirnice poput češnjaka, luka i začina doprinose lošem dahu koji može zadržati čak 72 sata nakon jela? Jednom kada se ta hrana probavi, proteini se kreću u krvotoku. Oni se tada odvode u pluća i protjeraju dok dišete dok napokon ne napuste sustav.

Ako su vaši zubi i desni zdravi, onda bi loš zadah mogao biti znak medicinskog poremećaja poput dijabetesa, kroničnog bronhitisa, infekcije dišnih putova ili čak kroničnog sinusitisa pa ćemo vas možda trebati uputiti kod svog porodičnog ljekara.

Close Menu