Možete imati vegeterijansku ishranu i zdrav osmijeh 

Ova ishrana često sadrže manje masnoća, kalorija, a imaju više vlakana i nutrijenata poput kalija i C vitamina.

Unatoč svim prednostima, postoje potencijalni rizici za oralno zdravlje.

Tri su različite vrste vegeterijanske ishrane:

  • Peskaterijanci – jedu jaja, mliječne proizvode, ribu i morsku hranu ali ne jedu meso ili perad
  • Vegeterijanci jedu jaja i mliječne proizvode, ali ne jedu meso, perad, ribu ili morsku hranu 
  • Vegani izbjegavaju sve životinjske proizvode uključujući jaja i mliječno proizvode. 

Potencijalni oralni problemi 

Vegeterijanska ishrana se općenito oslanja na voće, povrće, sjemenke, zrna i orahe i druge biljke. Dok mnoštvo ove hrane može biti dobro za zube, istraživanja ukazuju na to da bi vegeterijanska ishrana mogla biti povezana s povećanim rizikom erozije cakline. Vjeruje se da je razlog tome veći unos kiselih citrusnih proizvoda.

Mogući nedostaci nutrijenata

Razni vitamini i minerali potrebni su za zdravlje zuba i desni. Oni koji imaju vegeterijansku ishranu mogu dobiti nutrijente da bi izbjegli probleme s oralnim zdravljem, a da bi to postigli treba im širok asortiman hrane. Posebno je važno da dobiju dovoljno kalcija, D vitamina i proteina, što često nedostaje u vegeterijanskoj ishrani. 

Kalcij je vitalan za zdravlje kostiju i zuba. Iako se nalaze u mliječnim proizvodima, oni koji ih ne konzumiraju mogu ih dobiti kroz tamno lisnato povrće (kelj, brokule, itd), kalcijem obogaćenu hranu i slanutke. 

D vitamin je potreban za apsorpciju kalcija. Nedostatak D vitamina može dovesti do kvara zuba i bolesti desni. Malo hrane je prirodno bogato D vitaminom, a mnoštvo nije ni dio vegeterijanske ishrane. Evo koja su rješenje za vegeterijance: D vitaminom obogaćeni proizvodi, izlaganje sunčevoj svjetlosti, gljive koje su bile izložene suncu ili pod UV lampom, D vitamin suplementi. 

Proteini su također neophodni za zdravlje zuba. Najbolji su izvor fosfora, koji s kalcijem radi na održavanju jakih zuba i kostiju. Ako ne uzimate životinjski protein, trebat ćete unositi više proteina, to je zato što je tijelu teže provariti proteine iz biljaka. Evo koji su to izvori: grah, grašak, proizvodi od soje, sjemenke, orasi, zamjene za meso poput burgera na bazi biljaka, cijela zrna. 

Ako želite imati vegeterijansku ishranu ili ste već na njoj, popričajte sa stomatologom ili nutricionistom, oni će vam pomoći da dobijete sve potrebne nutrijente za dobro oralno zdravlje.

Članak sadrži informacije koje služe samo u obrazovne svrhe i nisu namijenjene za dijagnosticiranje ili liječenje bilo koje bolesti, ako je potrebno potražite medicinsku pomoć.

Komentariši