Nova tehnologija – uočavanje karijesa uz pomoć lasera

U prethodnoj deceniji, tehnologija u stomatologiji je imala značajne napretke.

Od načina na koji se uzimaju otisci do brzih i preciznih rendgenskih snimaka koji ne zahtijevaju neugodno iskustvo ili vrijeme. Sad se karijes može detektovati bez potrebe da se zub bode oštrim instrumentima. 

Detekcija karijesa laserom 

Koristeći bezbolni laser, stomatolozi mogu dobiti informacije o tačnoj količini dekalcifikovane ili pokvarene strukture zuba. Snop svjetlosti usmjerava se u zub putem olovke poput magičnog štapića. Stomatolog drži olovku na žvakajućoj površini kutnjaka i prekutnjaka. Onda se zubi digitalno očitavaju i dobivaju se informacije o čvrstoći zubne strukture. 

Ako laser očita niske brojeve, znači da je manja količina strukture dekalcifikovana i nije pokvarena toliko da je potrebno bušiti zub i stavljati plombu. Ponekad će zubar pričekati i posmatrati područja dekalcifikacije. Polu-godišnje će ponovno očitavati tj. provjeravati stanje zuba. Međutim, stomatolog može preporučiti čišćenje zuba, te zaštitu površine zuba preventativnim zaptivnim smjesama. 

Ako laser očita visoke brojeve, to znači da se u zubu nalazi kvar koji se mora popraviti. Tada se zub buši i vadi se karijes, te se restaurira izgubljena zubna struktura uz pomoć plombi. U svakom slučaju, dekalcifikacija i kvar se uz pomoć lasera može dijagnosticirati, a što se prije otkrije to se manje mora zub popravljati i caklina skidati. 

Sigurno i efikasno 

Pacijenti su sretni kad čuju da laser koristi samo fluoroscentno svjetlo. To znači da nema radijacije dok se otkriva stanje, a ova metoda je i preciznija jer može uočiti manje promjene na caklini prije nego što ona postane vidljiva golom oku ili na rendgenskom snimku. Mnogi pacijenti kažu kako „Nisu osjetili ništa“. 

Članak sadrži informacije koje služe samo u obrazovne svrhe i nisu namijenjene za dijagnosticiranje ili liječenje bilo koje bolesti, ako je potrebno potražite medicinsku pomoć.

Komentariši