Prozirni zubi i gubitak cakline

Skida li vam se caklina s prednjih zuba? Kako zubi postaju tanji zbog gubitka cakline, zubi postaju prozirniji.

Takvi zubi su oštriji oko rubova i imaju bijelo-sivu boju. Kad se vanjski sloj cakline počne skidati, zubi su skloniji oštećenjima. Postoji više objašnjenja zašto zubi imaju ovakav izgled. 

Šta se dešava sa caklinom zuba?

Kad se caklina počne skidati, zubi postaju veoma osjetljivi. Počinje se stvarati i karijes jer je zub izloženiji bakterijama. Javlja se bol dok perete zube, u najgorem slučaju dolazi do gubitka zuba zato što je zub slab i ranjiv. 

Drobljenje zubima može dovesti do ovog stanja

Ništa ne skida caklinu brže od bruksizma. Noćno drobljenje skida caklinu s ivica zuba, zbog čega je lakše kroz njih vidjeti. 

Genetika

Genetika igra ulogu u mnoštvu stvari, uključujući u formiranju zuba. Stanje koje se naziva hipoplazija cakline dešava se dok se zubi još razvijaju, ovo stanje može utjecati na caklinu kod mliječnih i stalnih zuba. Hipoplazija zuba uzrokuje formiranje nedovoljno cakline na zubu. Ako vam je ovo stanje dijagnosticirano, trebate regularno odlaziti u stomatologa. Uzroci hipoplazije uključuju:

  • Nutritivni nedostaci
  • Udarac u usta
  • Infekcija
  • Prijevremeno rođenje 

Hrana i piće 

Kisela pića, poput voćnih sokova ili gaziranih pića polako nagrizaju caklinu. Isti efekat ima i kisela hrana, poput limuna, limete i naranči. 

Refluks kiseline

Također poznat i kao gastroezofagealni refluks, medicinsko je stanje gdje se sadržaj stomaka gura u grlo. Kiselina iz stomaka može uništiti vašu caklinu, a tim i zube. 

Članak sadrži informacije koje služe samo u obrazovne svrhe i nisu namijenjene za dijagnosticiranje ili liječenje bilo koje bolesti, ako je potrebno potražite medicinsku pomoć.

Komentariši

Close Menu