Šta utječu na prihvatanje zubnih implantata?

Zubni implantidentalni implantiimplantati danas su najbolji i, dugoročno gledano, najisplativiji način rešavanja problema nedostajećeg zuba, nedostajućeg zubnog niza ili kao odličan način za fiksiranje zubnih proteza. Na uspjeh zubnog implantata mogu utjecati brojni čimbenici. To uključuje:

1. Bolesti desni

Zdrave desni su kriterij za operaciju zubnih implantata i taj postupak ne možete imati s aktivnom bolešću desni. Bolest desni je infekcija koja može oštetiti desni i čeljusnu kost. Neliječena infekcija mogla bi se razviti oko implantata i dovesti do neuspjeha. Prije dobivanja implantata potražite stomatologa kako biste liječili bolesti desni.

2. Pušenje

Pušenje također može uzrokovati neuspjeh zubnih implantata jer ograničava protok krvi u desni, usporavajući proces ozdravljenja. Višestruka istraživanja pokazuju da pušači mogu imati stopu neuspjehaprihvatanja  zubnog implantata i do 20 posto. To što pušite ne znači da ne možete imati zubni implantat. Međutim, možda ćete imati bolji ishod ako prestanete pušiti jedan tjedan prije zubnog implantata i ako ne pušite najmanje dva mjeseca nakon postavljanja implantata.

3. Nedovoljno čeljusna kost

Uspješan postupak ovisi i o dovoljno kostiju za podupiranje implantata. Bez dovoljno zdrave kosti, hirurg implantat ne može hirurški smjestiti u čeljust. Gubitak kostiju može se dogoditi s osteoporozom. Ovo se stanje razvija kada se gustoća kostiju smanji. Kosti postaju krhke i postoji povećan rizik od prijeloma. Teška bolest desni također može uzrokovati pogoršanje kostiju u ustima.

4. Medicinska stanja

Neuspjeh zubnog implantata moguće je ako vam je dijagnosticirana autoimuna bolest ili stanja poput reumatoidnog artritisa i dijabetesa zbog kojih tijelo zacjeljuje sporijim tempom. Sporo zacjeljivanje može spriječiti osseintegraciju, gdje se implantat stapa ili integrira s vašom čeljusnom kosti.

Upotreba određenih lijekova također može dovesti do kvara zubnog implantata. Stoga je važno razgovarati o bilo kojim lijekovima (bez recepta i bez recepta) koji trenutno uzimate sa oralnim kirurgom. Istraživači sa Sveučilišta McGill u 2016. otkrili su da lijekovi protiv žgaravice mogu smanjiti rast novih kostiju i tako utjecati na to kako se implantat stapa s čeljusnom kosti. Također u 2016. godini, istraživači sa Sveučilišta u Buffalou izvijestili su o sličnim rezultatima među ljudima koji su uzimali antidepresivne lijekove.

5. Loše održavanje zuba

Sposobnost prakticiranja dobre oralne higijene nakon zubnog implantata također utječe na stopu uspješnosti. Niste prikladni kandidat za zubni implantat ako imate ograničenja koja utječu na raspon pokreta ili ometaju sposobnost temeljitog čišćenja zuba.

6. Neiskusni hirurg

Nisu svi hirurzi stvoreni jednaki, a postoji i vjerovatnoća da odustane od zubnog implantata ako imate neiskusnog hirurga. Vaš stomatolog vas može uputiti oralnom kirurgu, ali možete odabrati i svog.

Iskusni kirurg zna koliko implantata treba koristiti kako bi podržao zamjenu zuba. To je važno jer premalo implantata može uzrokovati pretjerani stres na implantatu i neuspjeh.

Također, rad s vještim hirurgom može spriječiti traume, koje su stomatološke aktivnosti ozljede tparodontalnog tkiva.

Odaberite hirurga s dugogodišnjim iskustvom. Neka nadgledaju plan procesa i oporavka.

Obavezno se konsultujte sa stomatologom prije nego se odlučite na implantate.

Komentariši