Žičani retiner – sve što trebate znati o njemu 

Činjenica da je retencija sastavna faza svake ortodontske terapije, govori o njenom ogromnom i jednakom značaju kao i samog fiksnog aparata u konačnom rezultatu kojeg želimo postići. 

Dvije su vrste retinera na tržištu koji imaju zadatak održati zube u položaju u koji  su dovedeni nošenjem aparata. To su transparentne folije i fiksirani žičani retineri od Dentaurum žice ili titanijuma, a iako su klasične folije standardizovane u ovoj fazi, zadnjih godina su ipak, primat zauzeli fiksni retineri koji imaju ogromne prednosti u odnosu na folije koje se skidaju. U ovom tekstu, donosimo vam nekoliko važnih činjenica kada se radi o ovom tipu retinera i zašto uvijek treba da budu prvi izbor!

Prednosti u odnosu na klasičnu foliju

Iako će većina možda na prvu pomisliti kako je klasična folija koja se nosi nakon skidanja fiksnog aparata bolja kada je riječ o higijeni, ukoliko sagledamo sve benefite koje fiksni retiner ima, zapravo ćemo doći do zaključka da on itekako ima mnogo više prednosti u odnosu na foliju, ne samo u pogledu higijene već i brojnih drugih važnih aspekata. 

Ključ je u individualnosti!

Svaki naš retiner, bilo da je od Dentaurum žice ili titanijuma, izrađen je prema individualno uzetom otisku ili skeniranoj situaciji u ustima. Na ovaj način, postiže se potpuno prianjanje žice na površinu zuba, sa individualno prilagođenom zakrivljenošću za svaki pojedinačni zub (2D i 3D retiner). Žica se, nakon digitalnog skeniranja, izrađuje kompjuterski, što osigurava maksimalnu i potpunu preciznost, a pacijentu vrhunsku udobnost. Grizne površine zuba su slobodne, pacijent nema neobičan osjećaj u ustima, a vrijeme prilagođavanja je vrlo brzo, toliko da se žica već nakon par sati od postavke ni ne osjeti.

Iako je fiksiran, lakše se čisti!

Folija je podložna nakupljanju kamenca, a u područjima poput naših gdje je voda tvrda, brže dolazi do njegove akumulacije i ovo će uzrokovati deformaciju folije, ona će vremenom izgubiti primarni oblik, i postati idealno mjesto za razmnožavanje mikroorganizama. Javiće se česte potrebe za njenim mijenjanjem, što dokazano utiče na demotivaciju pacijenta za nošenjem. Zato, fiksni retiner je sjajna zamjena i moderno rješenje sa bezbroj prednosti.

Još lakše uz oralni tuš!

Retencija je, kao i fiksni aparat, jedno novo stanje u ustima koje zahtijeva posebnu brigu. Veliki iskorak u oralnoj higijeni postignut je uvođenjem oralnog tuša u svakodnevnu preporuku i praksu. Aparat koji jakim mlazom vode čisti sve prostore između zuba i oko njihovih vratova, zauzeo je vodeće mjesto kada su inovacije u oralnoj higijeni u pitanju, a itekako je efikasan kod retinera koji je fiksiran u ustima. Njegova upotreba je vrlo jedostavna i zahtijeva minut do dva vremena, što je idealno za upotrebu i održavanje motivacije za higijenu. 

Izaberite najbolje!

Pratimo sve trendove moderne stomatologije – inovacije na tržištu su naš prioritet jer težimo da i pacijentima i doktorima pružimo najbolju uslugu. Zato, lideri smo na tržištu kad su zubotehničke usluge i materijali u pitanju, na šta smo izuzetno ponosni!

Komentariši