Bojan Petrović: Ciste na zubima, uzroci i posljedice

Cista se prije svega treba dijagnostikovati, a to će napraviti stomatolog kada primijeti promjene na zubu ili ako se pacijent žali na bol i ostale simptome koji se vežu uz cistu. 

Predstavljamo vam doktora stomatologije, Bojana Petrovića. U nastavku teksta donosimo vam savjete za pravilno liječenje cisti na zubima, kao i moguće posljedice i uzroke nastanka.

Moje ime je Bojan Petrović, po zanimanju sam doktor stomatologije. Rođen sam u Doboju 28. januara 1988. godine. Osnovnu školu Sveti Sava sam zavrsio u Doboju, nakon čega upisujem Medicinsku školu iz koje izlazim sa zvanjem Stomatološka sestra tehničar. Nakon završene srednje škole upisujem Stomatološki fakultet u Foči koji 2016. godine završavam i stičem zvanje doktor stomatologije. Iste godine se vraćam u Doboj i zapošljavam se u Domu zdravlja, gdje radim volonterski tri mjeseca. Nakon toga se javljam na konkurs za posao koji je raspisala stomatološka ordinacija Estetika Dent iz Dervente. Dobio sam priliku, krenuo sa radom i od tada do danas radim u „Estetici“ , tačnije već šest godina. Kao polivalentni stomatolog pored svih grana posebno interesovanje, još od studentskih dana, gajim prema stomatološkoj protetici. Redovno uzimam učešće na kongresima i seminarima kako bi se znanja obnavljala i nadograđivala. Unazad četiri godine pored mobilne i fiksne protetike jako dobre rezultate postižem i u implanto protetici. Godine 2018. sam završio i kurs za aplikaciju hijaluronskih filera, čime sam stekao posebna znanja koja danas upotrebljavam u toj oblasti. Oženjen sam, otac jedne djevojčice .

Ciste na zubima, uzroci i posljedice

Cista na zubu često je posljedica loše oralne higijene ili neliječene infekcije. Cista se razvija u viličnim kostima ili u mekom tkivu, a radi se o šupljini koja je ispunjena tečnim sadržajem ili zrakom. Tečnost koja ispunjava cistu je obično bistra i slana. Na rendgen snimku se vidi kao jasno ograničena promjena veličine oko 1cm pa na više. Starije literature opisuju da se razlika između ciste i granuloma na rtg snimku sa sigurnošću može znati po veličini promjene. Smatralo se da ako je promjer veći od 1cm da se radi o cisti. Sa sigurnošću to možemo znati samo ako se uradi ph provjera. Cista nastaje ili na mekom tkivu kao što su usne, obrazi ili područje oko zuba ili se razvija uz samu vilicu. Nekada će se razvijati nekoliko mjeseci do nekoliko godina prije nego se pojave prvi simptomi koji ukazuju na to da nešto nije u redu.  S obzirom na mjesto na kojem se nalazi, postoji više vrsta cista. Cista koja se razvija blizu ili na vrhu korijena neizbijenog umnjaka, zatim radikularna cista koja je rezultat infekcije ili smrti živca. Mukozna cista koja se pojavljuje na unutrašnjosti obraza, usana ili jeziku, dok odontogena cista predstavlja grupu cista koje se pojavljuju na viličnoj kosti.

Neke manje ciste neće prouzrokovati nikakve simptome. Kad cista naraste oko dva centimetra, postaće vidljiva, a može dati i sljedeće simptome:

  • naticanje
  • osjetljivost zuba
  • pomicanje zuba i stvaranje razmaka
  • pojavljivanje kvrge ili izbočine na kosti 
  • crvenilo gingive
  • promjena boje zuba

Neke ciste se razviju nakon nekroze zuba ili zbog krivo izraslog zuba. Mogu se pojaviti i oko krunica i korijena zuba, a posebno oko umnjaka koji nisu izašli. U nekim slučajevima ciste nastaju zbog genetske predispozicije.

Liječenje:

Cista se prije svega treba dijagnostikovati, a to će napraviti stomatolog kada primijeti promjene na zubu ili ako se pacijent žali na bol i ostale simptome koji se vežu uz cistu. Prvo je potrebno napraviti ortopan snimak kako bi se potvrdilo da se radi o promjeni koja ukazuje na cistu, a potom ju je potrebno što prije ukloniti kako ne bi zahvatila i druge zube. Ako se cista ne tretira duže vremena, može oslabiti druge zube, ali i kost i na kraju dovesti do ispadanja zuba ili frakture vilične kosti. Cista se uklanja posebnim hirurškim zahvatom cistektomijom pod lokalnom anestezijom. Nakon uklanjanja ovakve promjene potrebno je uraditi ph nalaz koji će sa sigurnošću ukazati da li se radi o cisti ili o nekoj drugoj promjeni koja diferencijalno dijagnostički može doći u obzir.

Na kraju mogu reći da je cista na zubu zapravo šupljina ispunjena tečnošću ili zrakom, a može se razvijati godinama do pojave prvih simptoma. Važno je paziti na oralnu higijenu i redovno posjećivati stomatologa kako ne bi ni došlo do pojave ciste. Ipak, ako se već pojavi, treba što prije reagovati i ukloniti je kako ne bi izazvala veće probleme.

Komentariši

Close Menu