Bojan Petrović: Izbjeljivanje zuba 

Postupak kojim se vraća prirodna boja zuba ili izbjeljuje postojeća boja 

Predstavljamo vam doktora stomatologije, Bojana Petrovića. Rođen u Doboju. U nastavku vam donosimo kvalitetne savjete o izbjeljivanju zuba i postupcima kojima se vraća prirodna boja zuba ili izbjeljuje postojeća.

Bojan Petrović, doktor stomatologije.

Rođen u Doboju 28. januara 1988. godine. Osnovnu školu Sveti Sava zavrsio u Doboju, nakon čega upisuje Medicinsku školu iz koje izlazi sa zvanjem Stomatološka sestra tehničar. Nakon završene srednje škole upisuje Stomatološki fakultet u Foči koji 2016. godine završava i stiče zvanje doktora stomatologije. Iste godine se vraća u Doboj i zapošljava se u Domu zdravlja, gdje je radio volonterski tri mjeseca. Nakon toga se javlja na konkurs za posao koji je raspisala stomatološka ordinacija Estetika Dent iz Dervente. Dobio priliku, krenuo sa radom i od tada do danas radi u „Estetici“ , tačnije već šest godina. Kao polivalentni stomatolog pored svih grana posebno interesovanje, još od studentskih dana, gajim prema stomatološkoj protetici. Redovno uzima učešće na kongresima i seminarima kako bi se znanja obnavljala i nadograđivala. Unazad četiri godine pored mobilne i fiksne protetike jako dobre rezultate postiže i u implanto protetici. Godine 2018. završio i kurs za aplikaciju hijaluronskih filera, čime stiče posebna znanja koja danas upotrebljava u toj oblasti. Oženjen i otac jedne djevojčice.

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje je postupak kojim se vraća prirodna boja zuba ili izbjeljuje postojeća boja zuba kako bi se postigla još veća svjetlina zuba. Izbjeljivanje zuba je jako popularna u društvu i gotovo svakodnevno se radi u stomatološkim ordinacijama. Izbjeljivanje zuba može da se obavi tehnikom kućnog bijeljenja koje pacijent obavlja kući uz  savjete koje mu daje njegov stomatolog ili ambulantskog bijeljenja koje radi isključivo doktor stomatologije uz pomoć vodonik peroksida ili karbamid peroksida koji se aktivira UV ili LED lampom.

Po dolasku pacijenta, potrebno je uz pomoć anamnestičkog i kliničkog pregleda ustanoviti da li postoje indikacije za izbjeljivanje zuba.  Pacijenti sa estetskim ispunima u frontalnoj regiji su kontraindikovani za izbjeljivanje zuba, to im se mora detaljno objasniti i u takvim slučajevima se pristupa nekim drugim metodama, kao što su kompozitne fasete, ljuspice, tročetvrtinske krune ili full krunice. Ako pacijent ispunjava sve uslove za izbjeljivanje zuba pristupamo metodi ambulantskog bijeljenja. Prvi korak je određivanje početne boje zuba. Nakon toga uklanjanjamo čvrste i meke naslage sa zuba, nakon toga ako nema krvarenja gingive, a to sve zavisi od količine prisutnih naslaga, pristupamo izbjeljivanju. U suprotnom tretman odlažemo za naredni dan. Idealno bi bilo napraviti apsolutno suvo radno polje koje se postiže koferdam gumom ili uz pomoć ekartera i vaterolni napraviti relativno suvo radno polje.

Nakon toga se pristupa zaštiti mekih tkiva uz pomoć svjetlosno polimerizujuće pjene, gingiva i papile sa vestibularne i oralne strane se dobro zaštite. Tada nanosimo vodonik peroksid u koncentraciji od 30-38% na vestibularne i palatinalne površine gleđi i aktiviramo UV ili LED lampu. Postupak se ponavlja do dobijanja željene boje ili ne više od tri puta po 20 minuta. Ako i poslije ovoga pacijent nije zadovoljan, potrebno je seansu ponoviti za tri do šest mjeseci. Iz dosadašnje prakse nije bilo takvih slučajeva. Kada je postignut željeni efekat, pažljivo se ispira izbjeljivač, skida se gingiva protektor i zubi se mašinski čiste sa pastom visokog procenta florida.

Kućno bijeljene se obično savjetuje noću. 

Ova tehnika se radi tako što se izrađuje trej u tehnici i uz pomoć karbamid peroksida koji se nanosi u trej i nosi tokom noći na zubina. Rezultati se postižu već nakon jedne do dvije nedjelje nošenja. Koliko će se zadržati željeni efekat najviše zavisi od navika pacijenta. Potrebno je da izbjegava obojena pića ili da ih konzumira na slamku kao što su koka kola, crno vino, kafa, kečap, cigarete… i svakako da poslije svakog jela ispere dobro usta ili ako ima priliku da opere zube poslije svakog obroka, da žvaće žvake, koristi dentalni konac.

Nabrojaću par neželjenih efekata izbjeljivanja na račun gore pomenutog izbjeljivanja ukoliko se ne rade u stomatološkoj ordinaciji:

  • Promjene u strukturi zubnih tkiva (zaostajanje kiseline u dentinu, blokada polimerizacije…)
  • Promjene biomehaničkih osobina tvrdih zubnih tkiva (zubi postaju krti i lomljivi)
  • Uticaj na restauratuvne materijale (dolazi do slabije veze između tvrdog zubnog tkiva i ispuna)
  • Cervikalna resorpcija (dolazi do imunološke reakcije u organizmu, u dentinu vrata zuba dolazi do denaturacije organskih materija jer prepoznaje materijal kao strano tijelo)
  • Kaustično dejstvo na mukozu (opekotine mekih tkiva, izbjeljivanje gingive)

Možemo zaključiti da za izbjeljivanje zuba treba, pored opreme i materijala, imati i određeni nivo znanja i iskustva, te savjetujem da iako izgleda bezazleno i lako, izbjeljivanje zuba radite isključivo kod svog stomatologa.

Komentariši

Close Menu