Da li zubi imaju spol?

Možete li prepoznati osobu samo prema zubima? Neka istraživanja ukazuju da se muški i ženski zubi razlikuju.

Neka morfometrijska istraživanja ukazuju na to da bi statistički gledano mogla postojati značajna razlika u veličini između muških i ženskih zuba – među kojima se posebno izdvajaju sjekutići. 

Muškarci obično imaju očnjake i sjekutiće većeg prečnika od žena. To stvara sveukupno drugačiji efekat i čini da muški zubi izgledaju kockastije i veće. S manjim prečnicima ženski zubi izgledaju duže i tanje. Jednostavnije rečeno, muški osmjesi pokazuju centralne sjekutiće (prednje zube) nego bočne (bočne zube). Međutim, viši središnji sjekutići daju mlađi izgled i izgledaju ženstvenije.

Da li imaju spol?

Zubi koji izgledaju manji se ne smatraju muškima. Zubi kod muškaraca obično izgledaju veće i kockastije s uglastim i oštrim oblicima prema nekim stomatolozima. Žene, s druge strane, imaju nešto oblije zube. 

Iako postoji značajna razlika između muškog i ženskog osmijeha, vjerovatno ćete vidjeti da se stručnjaci ne slažu s fenomenom „muških ili ženskih“ zuba. Ne postoji standardni kriterij kad je u pitanju određivanja „spola“ osmijeha.  Želja za „muškim“ ili „ženskim“ osmijehom ovisi o vašim preferensama kao individualnoj osobi.

Ako imate želju da „promijenite“ zube, postoji oblast kozmetičke stomatologije gdje se zubima mogu promijeniti veličina i oblik. Posavjetujte se sa stomatolozima. 

Komentariši