Kako namirnice utiču na zdravlje zuba?

Pravilna oralna higijena, korištenje konca za zube, kvalitetne paste za zube, veoma su važni činioci koji će osigurati da vaši zubi i desni budu zdravi i lijepi. Međutim, pored nege i unutrašnji faktori veoma su važni a pod tim mislimo na ishranu i na to kako određene namirnice utiču na zdravlje vaših zuba, pozitivno i negativno.

Stoga, tri ključna činioca za zdravlje zuba i desni su: pravilna oralna higijena, izbor kvalitetnih namirnica i redovne stomatološke kontrole.

Namirinice zadrave za vaše zube

Vitmin A značajan je činilac u izgradnji zubne gleđi. Možete ga naći u mladom krompiru, šargarepi, bundevi, brokoliju, paradajzu, kelju, kajsijajma.

Vitamin C značajan je za jake desni a njegov nedostatak u ishrani desni čini mekšim, otvara se prostor za ulazak bakterija, pa to može dovesti do paradontije. Stoga, koristite jabukama, kivijem i jagodama. Upravo jagode spadaju u namirnice koje i poliraju zube i održavaju ih belim.

Mlijeko i mliječni proizvodi važan su izvor kalcijuma koji zube čini jakim i otpornijim na karijes. Sirevi uravnotežuju pH vrednost u ustima i neutrališu štetan uticaj koji pojedine namirnice imaju, Osim toga, ove namirnice bogate su i fosforom, sadrže kazein i proteine koji smanjuju gubitak minerala iz zubne gleđi.

Tamnozeleno povrće kao što je spanać, brokoli, blitva, sadrži takođe dosta kalcijuma i značajne količine fosfora.

Dakle, nepravilna ishrane ima ključnu ulogu u razvoju karijesa i erozije gleđo opljenje (površine zuba), a značajnim dijelom i u razvoju paradontalnih oboljenja (oboljenja desni), pa i malignih oboljenja u ustima. Smatra se da je ona i značajni rizični faktor za razvoj pojedinih ortodontskih  nepravilnosti( u razvoju vilica i položaju zuba)

 

Komentariši