Kompozitni ispuni

Kompozit je materijal koji odlično oponaša izgled prirodnog zuba. Svojom bojom i transparencijom omogućuje estetiku, a dobrim mehaničkim svojstvima i tvrdoćom i funkciju zuba.

Njegovim pravilnim nanošenjem i obradom moguće je u potpunosti oponašati izgled kvržica i jamica i ostalih morfoloških detalja prirodnog zuba.

U svom sastavu nema metale niti živu za razliku od amalgamskih „plombi“. Zbog toga danas na tržištu imamo različite boje, nijanse i gustoće kompozitnih materijala te caklinske i dentinske materijale kako bi što bolje oponašali strukture i izgled prirodnog zuba. Za stražnje zube indicirani su posebni “pojačani” kompoziti koji, osim estetskog izgleda, omogućuju i otpornost na žvačne sile.

Važno je napomenuti da je velika prednost kompozita nad amalgamom u tome što je za izradu kompozitnog ispuna potrebno minimalno brusiti zubno tkivo jer se kompozit kemijski veže za zub.

Nedostatak je promjena boje ispuna na spojištu sa zubom tijekom vremena. Razlog leži u tome što se kompoziti adhezijom “lijepe” na zub, dok je kod amalgama potrebna posebna obrada zuba u kojoj se zubno tkivo ne štedi.

Tehnikom slojevanja ili nanošenja kompozita u slojevima, nakon nanošenja posebnog adheziva (“ljepila”), nadomještamo karijesom ili traumom izgubljeni dio zuba. Potrebno je osigurati potpuno suho radno polje kada se radi kompozitni ispun. Posebnom lampom za polimerizaciju kompozit prelazi u kruto stanje.

Završna obrada uključuje usklađivanje zagriza i poliranje ispuna.

Komentariši