Lorena Simic: Volim se se smijati i biti nasmijana

Ako želiš nešto dosegnuti, upri i ne odustaj od toga, svi možemo naše snove dosegnuti.

 Predstavljamo Vam Lorenu Simic. Diplomirala 2021. godine Dentalnu Higijenu u Padovi. U nastavku teksta donosimo vam korisne savjete o karijesu i održavanju usne šupljine. 


Za početak recite nam više o sebi? 

Rodila sam se u Rijeci te sam sa 8 godina preselila u Italiju, u grad između Venecije i Padove. Diplomirala sam 2021. godine Dentalnu Higijenu u Padovi, pa sam nastavila još magisterij u Anconi koji ću završiti u 7. mjesecu 2023. Moj je smjer jako malo poznat na Balkanu za razliku od Italije gdje je jako tražen, jer radimo u prevenciji oralnih patologija i stoga nas pacijenti puno vole. Magisteriji koji sam izabrala mi omogućavaju da radim kao profesor na faksu ili da koordiniram stomatološki tim u organizaciji, iako je moj cilj educirati mlađe generacije, to jako volim i zbog toga uz posao u ordinaciji radim na stažu u bolnici.


Kako nastaje karijes i kako ga spriječiti ?

Karijes je multilateralna bolest, čak 1. bolest najviše postojeća u svijetu. Karijes se stvori, ali prva i najbitnija je plak. Plak je mekano tkivo koje osjetiš na zubima kada završiš jesti i ne opereš zube. Stoga najbitnija stvar koju možemo svakodnevno kod kuće napraviti da bismo spriječili karijes je KVALITETNO uklanjanje plaka sa koncem za zube koji interedentalno ukloni plak te četkanje zuba 2 puta na dan po 2 minute.


Kako najbolje održavati higijenu usne šupljine?

Kao što sam prije rekla bitno je koristiti konac navečer prije pranja zuba pa onda četkati zube. U pasti za zube je bitno da sadrži 1450ppm Fluora, ujutro se mogu oprati zubi. Ja uvijek kažem mojim pacijentima uz to: izvadite jezik i četkajte i njega tako da se sav plak što je na njemu ukloni i stoga se vrati rozoj boji, a ne da je pokriven bijelkastoj patini. Te navečer kada stavimo serum na kožu lica, možemo i tretman za remineralizaciju cakline zuba. 


Kako ste se odlučili za ovu profesiju?

Mogu reći da nisam to već znala kao malena kao možda moje kolegice, uvijek sam imala odličan odnos sa mojom doktoricom od malena i uvijek sam voljela ići kod nje, to mi je sigurno jako uticalo, ali sigurno sam htjela biti u nekom dijelokrugu u kojem bih mogla pomoći nekome, ali i da nekako estetski mogu promijeniti u bolje život nekome, te vratit mu osmijeh, a stomatologija mi je bila dobar kompas. Volim se se smijati i biti nasmijana.


Imate li neki savjet za naše čitaoce?

Ako želiš nešto dosegnuti, upri i ne odustaj od toga, svi možemo naše snove dosegnuti, čak i ako iznova odlučimo učiti novi jezik i novu kulturu.

Komentariši

Close Menu