Miloš Pucar: Stomatološki tretman u prenatalnom periodu

Sanacija usne šupljine u toku trudnoće je standradna obveza u razvijenim zemljama, kao i obavezan šestomjesečni pregled

Piše: Miloš Pucar, doktor stomatologije

Miloš Pucar, doktor stomatologije, rođen 1994. u Mrkonjić Gradu. Srednju Medicinsku školu završio u Brčkom, nakon čega je uslijedio odlazak na stomatološki fakultet u Foči. Poslije završenog fakulteta započinjem sa radom u Brčkom u privatnoj stomatološkoj ordinaciji “Burgermajster dr Dražen”. Nakon 15 mjeseci rada, prelazi u Srebrenik. Trenutno je zaposlen u Stomatološkoj ordinaciji “Dr. Anita dental centar”  u Brčkom . Član Komore doktora stomatologije FBiH.

Mnoge buduće majke su mišljenja da stomatološki tretman u trudnoći jednostavno neprihvatljivo. Ali ovo mišljenje je pogrešno. Priuštite zube u trudnoći je ne samo moguće, nego je potrebno! U suprotnom, i jedna trudnica (i uskoro majka i dijete), i on je beba u opasnosti da zaradite dodatni zdravstvenih problema. O stomatološkim tretmanima u prenatalnom periodu za DentBiH piše Miloš Pucar, doktor stomatologije. 

Trudnoća u životu žene predstavlja fiziološko, novo ali i specifično izmijenjeno stanje organizma praćeno brojnim promjenama. Neke od promjena predstavljaju rizik za tok trudnoće, a neke dovode do uočljivih lokalnih promjena u usnoj supljini buduće majke od kojih u velikoj mjeri zavisi i razvoj i oralno zdravlje djeteta. 

U zemljama u kojima je zdravstvena zaštita graviditeta na zavidnom nivou, prvi pregled i sanacija usne šupljine kod planiranih trudnoća je obavezan prije, a kod neplaniranih odmah nakon potvrde trudnoće. Zbog dokazane korelacije oralnog zdravlja majki i beba, sanacija usne šupljine u toku trudnoće je standradna obveza u razvijenim zemljama, kao i obavezan šestomjesečni pregled. Pregled sam po sebi ima za cilj sprečavanje pojavu novih te sanaciju postojećih promjena u usnoj šupljini. Važnu ulogu u tome imaju i ginekolozi, koji treba da razviju pozitivan način upućivanja trudnica u stomatološke službe koje su obučene za rad kako u prenatalnom tako i u neonatalnom periodu. Bitno je naglasiti da zdravlje zuba ne treba posmatrati izdvojeno, jer je zdravlje oralne šupljine dio sistemskog zdravlja, a kako je već rečeno da u trudnoći dolazi do različitih promjena koje uključuju i hormonalne disbalanse te posljedično tome česte su i jutarnje mučnine. Zbog jakog erozivnog potencijala želučani sadržaj doprinosi nastanku erozije gleđi i predisponira pojavu karijesa. Da bi se ublažile mučnine, smanjio erozivni potencijal želučane kiseline i posljedično oštećenje gleđi preporučuje se:  korekcija ishrane, tako da obroci budu manji, ali češći, obroci treba da sadrže namirnice bogate vlaknima, ukoliko povraćanje provocira miris paste, preporučuje se četkanje bez paste do prestanka mučnina. 

ZABLUDE VEZANE ZA TRUDNOĆU

Oralno zdravlje trudnice često je ugroženo mnoštvom zabluda zasnovanim na neznanju, neobaviještenosti kao i narodnim vjerovanjima. Najčešća od njih je ta da su stomatološke intervencije u toku trudnoće štetne te da ih treba izbjegavati.  Kao i svaka zabluda, tako i ova nije ni naučno ni stručno dokazano. Poremećaji razvoja u prvom trimestru uzrok su za 3-5% spontanih pobačaja i 2-5% težih malformacija. Međutim kako nema naučno dokazane korelacije da su stomatološke intervencije u prvom tirmestru doprinijele razvoju malformacija, sanacija zuba se uvijek planira za bezbjedniji period drugog trimestra. U prvom trimestru se preporučuje uspostava saradnje, smanjenje bakterije, uklanjanje naslaga, zbrinjavanje urgentnih stanja kao i savjeti i obuka trudnice o pravilnom održavanju oralne higijen. Potrebno je naglasati da je najveća stopa teratogenosti izražena upravo u prvom trimesteru, u periodu oraganogeneze. Upravo u tom periodu treba obratiti pažnju na primjenu medikamenata sa teratogenim efektom. Lijekovi koji se ne smiju ordinirati trudnicama su kodein, tetraciklini, streptomicin, diazepam, barbiturati i dr. Za razliku od tih lijekova najsigurniji lijekovi iz grupe antibiotika pripadaju grupi penicilina, a najsigurniji lijek koji ima analgestko i antipiretsko dejestvo je Paracetamol.

Jos jedna zabulada koja se veze za trudnoću i stomatoloski tretman jeste primjena lokalne anestezije. Zbog nepotvrđene fetalne toksicnosti primjena lokalnih anestetičkih rastvora se smatra uslovno bezbjednim. Lokalni anesteticki rastovori koji se preporučuju u trudnoći su artikain i lidokain, dok je upotreb prilokaina kontraindikovana zbog mogućnosti nastanka methemoglobinemije. 

Svakako je bitno naglasati da se uvijek daje lijek koji je najduže u upotrebi i koji daje zadovoljavajuce rezultate, odnosno u trudnoći lijekove treba koristiti tako da je korist za majku što veća, a bilo kakav rizik za fetus što manji. Pojedini medikamenti imaju za cilj obostranu korist, te se iz tog razloga preporucuje fluor profilaksa. Sa profilaksom se počinje u četvrtom mjesecu trudonće i nastavlja se sve do kraja laktacije. U ovom periodu profilaktički efekat fluorida je najsvrsishodniji, jer se u ovom periodu vrši mineralizacija svih mlijecnih zuba i sva četiri stalana molara. Trudnici se preporučuju četiri tablete od 0,25mg na prazan želudac. Suplemente prepisuju specijalisti primarne preventive ili posebno obučen kadar za rad u prenatalnom periodu.

Pored primjenje antibiotika, analgetika i lokalanih anestetika pojedine intervencije u stomatologiji iziskuju i dodatnu, pomoćnu dijagostiku kao sto je RTG. Preporuka je da se RTG snimanje ne radi u prvih 12 nedelja gestacije. Ukoliko snimanje ipak nije moguće odložiti neophodno je isto izvršiti uz postovanje svih mjera zaštite od jonizujućeg zračenja (upotreba olovne kecelje, tireoidnog stitinika, kao i savremene digitalne tehnike koja jonizujuce zračenje redukuje za 80%). 

ZAKLJUCAK:  Trudnica koja brine o svom zdravlju, ima dobru oralnu higijenu, sanirane zube i na najmanje krvrenje iz gingive posjećuje svog stomatologa, neće imati više karioznih lezija nego prije trudnoće.

Komentariši

Close Menu