Mirsad Tokić: Sarajevo dental show je moderan koncept na svjetskom nivou

prim.dr. Mirsad Tokić predsjednik je Stomatološke komore FBIH. Na čelu Komore nalazi se od 2017. godine. Sa dr. Tokićem razgovarali smo o posljedicama pandemije Covida 19 i o jednom od najvažnijih događaja u stomatološkom kalendaru Sarajevo dental show-u. Ovaj događaj predstavlja nezaobilazno mjesto susreta za stomatologe, dentalne tehničare, proizvođače opreme i materijala te sve zainteresirane za najnovije trendove i inovacije u dentalnoj industriji. Predsjednik Stomatološke komore dijeli s nama svoja razmišljanja, očekivanja i ciljeve vezane uz ovogodišnji Sarajevo dental show. U nastavku donosimo intervju.

Hvala Vam na izdvojenom vremenu za naš razgovor? Za početak nam recite da li se stomatološka struka oporavila nakon COVID-A 19?

Stomatologija, kao grana medicine, podnijela je veliki teret tokom pandemije COVID-a 19, gdje su naše kolege dale maksimum na prvim linijama udara. Oporavak je išao djelomično i u etapama, a inflacija je učinila to dodatno otežavajućim.

Da li se i danas osjete posljedice pandemije na struku?

COVID 19 je u Bosni i Hercegovini, kao i na globalnom nivou, postala sporedna tema. Trenutno ne postoji uticaj panedmije na svakodnevni rad stomatoloških radnika u obavljanju svog posla.

Stomatološka komora FBIH redovno organizuje stručna usavršavanja za svoje članove. Koje edukacije su u ovoj godini organizovane?

Stomatološka komora svojim planom za stručno usavršavanje koji se donosi krajem svake godine, planira najmanje tri edukacije sa vrhunskim stručnjacima iz regije i svijeta. Ove godine organizirali smo dvije velike edukacije jednu u Sarajevu a drugu u Mostaru sa oko 1000 učesnika po svakoj.

Koliko je važno da stomatolozi prate svjetske trendove u stomatologiji i koliko Komora doprinosi praćenju trendova i razvoja struke?

Stomatolozi u Bosni i Hercegovini imaju veliki priliv pacijenata iz cijelog svijeta, te su oprema, materijali i znanje na zavidnom nivou. Stomatološka komora prati trendove i omogućava praćenje noviteta kroz edukacije i radionice koje pruža svojim članovima.

Ove godine ste organizovali najveći događaj u BIH kada je u pitanju stomatologija, a to je  Sarajevo dental Show. 

Sarajevo dental show je moderan koncept na svjetskom nivou koji se prvi put održao u BiH. Ovaj koncept je predvidio da zajednički naziv Sarajevo dental show sadrži dvije cjeline, gdje jedna predstavlja međunarodni kongres novih tehnologija u stomatologiji  K4, a druga veliki međunarodni stomatološki sajam. Međunarodni kongres novih tehnologija K4 se organizuje svake četiri godine u BiH, a suorganizatori tog događaja su Hrvatska komora dentalne medicine, Zdravniška zbornica Slovenije i Stomatološka komora na Makedonije

U sklopu Sarajevo Dental Show-a održao se Međunarodni kongres K4 i Sajam dentalne opreme i medicine DentBiH 2023. Ko su predavači koji će ove godine biti na Kongresu ?

Predavače je Stomatološka komora FBiH sa suorganizatorima pažljivo birala, kako bi naši učesnici mogli uživati i učiti od vrhunskih regionalnih stručnjaka iz oblasti novih tehnologija i dostignuća  iz struke.

Do kraja godine koje događaje još pripremate?

Sarajevo dental Show je naš završni veliki događaj u ovoj 2023. godini, te već planiramo i pripremamo edukacije i radionice za nadolazeću 2024. godinu.

Za kraj imate li neku poruku za stomatologe?

Samo lege artis i naprijed !

Komentariši