
Iako je većini zeleni čaj samo poslastica, nova istraživanja pokazuju kako je njegova redovna konzumacija korisna i za usnu šupljinu.
Može li ovaj popularni topli napitak zapravo biti dobar za vaša usta? Zeleni čaj većini je samo poslastica. No, nova istraživanja pokazuju kako je on koristan i za usnu šupljinu. Sadrži spojeve za koje se čini da kontrolišu upalu i bore se protiv bakterijske infekcije. Ovaj napitak je također bogat antioksidansima, koji imaju mnoga zdravstvena svojstva. Šta to znači za vaša usta?
Donosimo pet razloga zbog kojih je zeleni čaj koristan za vaše oralno zdravlje.
1. Spriječavanje karijesa
Budući da zeleni čaj kontroliše bakterije i smanjuje kiselost sline i zubnog plaka, može biti koristan alat u spriječavanju karijesa. Nedavna studija sa sjedištem u Egiptu testirala je ljude prije i nakon što su im odredili petominutno ispiranje zelenim čajem. Ispitanici su imali manje bakterija i kiselina u ustima, kao i smanjeno krvarenje desni. Druga istraživanja otkrila su da pijenje zelenog čaja pomaže spriječavaju propadanja zuba.

2. Zdravlje desni
Čini se da protivupalna moć zelenog čaja pomaže u kontroli parodontalne bolesti desni. Japansko istraživanje s gotovo 1.000 muškaraca otkrilo je da oni koji redovno piju zeleni čaj imaju zdravije desni od onih koji isti ne konzumiraju. Njemačka studija otkrila je slične pozitivne rezultate kod ljudi koji žvaću bombone koje sadrže ekstrakte zelenog čaja.
3. Manja mogućnost za gubitak zuba
Ima smisla da vam tvar koja pomaže u spriječavanju karijesa i bolesti desni pomaže i da zadržite zube. Ali u slučaju da vam treba dokaz, evo: japansko istraživanje objavljeno 2010. godine izvijestilo je da će muškarci i žene koji piju jednu ili više šoljica zelenog čaja na dan vjerovatnije zadržati svoje prirodne zube.
4. Kontrola rasta karcinoma
Čini se da antioksidanti i druga svojstva zelenog čaja štite od staničnog oštećenja i rasta karcinoma. Na jednoj studiji na Sveučilištu u Teksasu, ekstrakt zelenog čaja dat je pacijentima s prekanceroznim lezijama u ustima, a usporavao je i napredovanje ka oralnom karcinomu. Studije na životinjama također su otkrile da spojevi čaja mogu inhibirati rast raka.

5. Svježiji dah
Zeleni čaj povezan je sa svježijim dahom. Zašto? Vjerojatno zato što ubija mikrobe zbog kojih nam iz usta izlazi neugodan zadah. Stomatološki fakultet Univerziteta British Columbia mjerio je nivo mirisnih spojeva u ustima ljudi nakon konzumacije praha zelenog čaja ili neke druge tvar koja navodno pomaže kod lošeg zadaha. U ovom je istraživanju zeleni čaj nadmašio metvicu, žvakaće gume, pa čak i ulje sjemena peršuna.
Kako pripremiti zeleni čaj?
Želite da vaša svakodnevna prehrana uključuje više zelenog čaja? Onda konzumirajte ovaj napitak pet puta na dan. No, kako biste maksimalno iskoristili blagodati čaja, pobrinite se da ga pravilno pripremite. Pripremite keramički čajnik i zagrijajite ga vrućom vodom. Za čaj umjesto vode iz česme, koristite svježu, hladnu filtriranu vodu, ili ako imate mogućnost, direktno sa izvora. Nakon što dovedete vodu do ključanja, ostavite je da se ohladi tri minute. Zatim je prelijte preko listova čaja ili filter-vrećice čaja i ostavite da stoji pokriveno još tri minute.
Budući da je crni čaj više prerađen od zelenog, sadrži manje antioksidansa i korisnih biljnih hemijskih spojeva od zelenog čaja. Crni čaj također sadrži više kofeina, pa je vjerovatnije da će izazvati nuspojave poput nervoze i poremećaja spavanja.
Ako ne volite čaj, pokušajte s oralnom njegom koja sadrži zeleni čaj, poput paste za zube i sredstava za ispiranje usta (potražite ih u apotekama). Možete čak i žvakati žvaku ili sisati bombone napravljene od zelenog čaja (sve dok su bez šećera!). Ali ako volite čaj, onda neka vam zeleni čaj bude prvi izbor.