Salihefendić Adis: Oralno zdravlje u Bosni i Hercegovini postaje sve važnija tema

A-Dent novootvorena ordinacija u Gračanici

Intervju: dr. Salihefendić Adis, mag. nutricionizma

S ponosom vas pozivamo u svijet A-Dent Gračanica, gdje se ljepota osmijeha spaja s stručnošću i posvećenošću prema pacijentima. Ova novootvorena stomatološka ordinacija nije samo prostor za brigu o vašem dentalnom zdravlju, već i oaza u kojoj se osjećate kao dio jedne velike dentalne porodice. „Od samog otvaranja, naša misija je bila jasna – pružiti vrhunsku stomatološku njegu uz duboku pažnju prema individualnim potrebama svakog pacijenta.“  Svojim modernim pristupom i stručnim timom, A-Dent Gračanica postavlja nove standarde u dentalnoj medicini, gdje se udobnost i povjerenje stapaju s kvalitetom i inovacijama. U nastavku donosimo naš intervju sa Salihefendić dr. Adis, mag. Nutricionizma koji nam je detaljnije predstavio ordinaciju.

Možete li nam detaljnije predstaviti Vašu ordinaciju?

Nakon dugog perioda pripreme, stvaranja vizualnog identiteta brenda ordinacija je konačno otvorena 2023. godine. Trudim se da A-Dent predstavlja simbol predanosti stomatologa prema pacijentu. Kao svaki vlasnik i odgovorni dr. stomatologije obavljam sve potrebne poslove koji često nemaju direktno vezu sa stomatologijom, a koje ne mogu  outsource. Tu spadaju: administrativni zadaci, ekonomsko planiranje, socijalne mreže, design, marketing i sl. Mislim da razvoj nikada nije završim ukoliko imate firmu. Svaki dan radite na njemu. Ovo zahtijeva da ste u ordinaciji (firmi) i kada niste na poslu.

Kako ste se odlučili za ovu profesiju?

Fascinacija stomatologijom proizašla je iz mog interesa za preciznost, simetriju i slaganje boja. Za mene to nije samo medicinska disciplina, već i umjetnost koja spaja tehničku vještinu s kreativnošću. Svaki novi osmijeh koji vratim pacijentu, predstavlja osobnu satisfakciju.

Koliko je važno voditi brigu o dentalnoj higijeni i koliko se na našem području daje značaj tome?

Redovna oralna higijena predstavlja ključni aspekt u održavanju oralnog zdravlja kao i opšteg zdravlja organizma. Nedostatak pravilne oralne higijene dovodi do porasta incidence oralnih bolesti, pri čemu karijes čini 60-90% (zavisno od regije) svih problema. Direktno je vezana sa razvojem ozbiljnih sistemskih oboljenja. Primjer su pacijenti s parodontalnim oboljenjem jer  imaju i do 30% veći rizik od srčanih oboljenja. Rizik od dijabetesa tipa 2 povećan je i do 2 puta kod pacijenata sa težim oblikom parodontitisa.

Oralno zdravlje u Bosni i Hercegovini postaje sve važnija tema. U posljednjih nekoliko godina, primijete se veliki napori za podizanje svijesti stanovništva. To uključuje javnozdravstvene kampanje, edukacije u školama, vrtićima i promocije redovnih posjeta stomatologu. Moram reći da ovdje definitivno postoji prostor za poboljšanje, te da je potrebno takve kampanje redovno i češće provoditi.

 Koliko često ljudi posjećuju stomatologa?

Preporuka je da se stomatološki pregled uradi bar jedan puta u godini. Ovo važi i za uklanjanje zubnog kamenca kao i air flow tretman (pjeskarenje) zuba. Općepoznato je da se većina pacijenata obrati stomatologu tek kada ima bol ili za njih vidljive promjene. Može se reći da samo 30-40% odraslih redovno posjećuje stomatologa. Svi ostali urade posjetu tek kada imaju simptome.

  Možete li nam otkriti kako izbijeliti zube, koji je najprirodniji način za to?

Generalno ne preporučujem izbjeljivanje zdravih zuba iz estetskih razloga. Često je tako da što je zub tvđi ima i tamniju boju, a time i otporniji na sile koje djeluju u ustima. Preparati koje koristimo su često agresivni (hidrogen peroksid u različitim koncentaracijama) i oduzimaju zubu potrebne gradivne jedinice kako bi postigli efekat. Da, time zub postaje svjetliji ali i porozniji. Endodontski liječeni zubi nekada mijenjaju boju. Tada boja ne ide u šemu žutih boja njegu u sivu. Tada je moguće iz estetskih razloga raditi izbjeljivanje naročito ako se zub nalazi u zoni fronta. Ovo tržište je ogromno. Preparati često obećavaju što ne mogu postići. Kada se govori o prirodnom putu izbjeljivanja zuba mogu se koristiti paste koje u sebi sadrže: natrijev bikarbonat, askorbinsku kiselinu ili aktivni ugalj.

 Kako nastaje karijes i kako ga spriječiti ?

Karijes nastaje kao rezultat demineralizacije tvrdih tkiva zuba, uzrokovane djelovanjem kiseline koju proizvode bakterije. Streptococcus mutans je samo jedna od bakterija odgovorna za nastanak karijesa. Bakterije se hrane ostacima hrane, posebno šećerima i škrobom. Procesom svog metabolizma proizvode kiseline koje napadaju caklinu i dentin. Možemo ga spriječiti pravilnim i redovnim četkanjem uklanjajući plak. Zubna četkica ne može doći do prostora između zuba, te je potrebno koristiti zubni konac. Pri tome moramo paziti da ne povrijedimo gingivu. Smanjenje unosa šećera smanjuje dostupnost hrane bakterijama u ustima, smanjujući proizvodnju kiseline koja uzrokuje karijes. Pregled kod stomatologa omogućava rano otkrivanje i liječenje karijesa (u početnoj fazi) prije nego što se razvije ozbiljniji problem.

  Kako najbolje održavati higijenu usne šupljine?

Ovo su samo neki koraci na koje treba obratiti pažnju:

  • Izbor zubne četkice! Preporuka je ultra soft četkica sa što više vlakana.
  • Četkica se uvijek drži pod uglom od 45 stepeni. 
  • Zube peremo dva puta dnevno. Ukoliko tokom dana imamo više slatkih ili kiselih obroka i češće.
  • Tehnika četkanja je jako bitna. Za istu se posavjetujte sa svojim stomatologom. 
  • Nije potrebno vršiti veliki pritisak!
  • Pranje zuba (bez upotrebe konca i vodice za ispiranje) treba da traje 2 minute.
  • Količina zubne paste na četkici nužno ne utiče na rezultat. Dovoljna količina paste je veličine zrna graška.
  • Mijenjamo zubnu četkicu svaka 2-3 mjeseca, a nekada i češće.
  • Zubnim koncem ne čistimo samo međuzubni prostor nego ulazimo i pod gingivu ukoliko je to moguće. Time izvlačimo plak.
  • Na jeziku se također odlažu naslage. Moguće je koristiti strugač jezika često napravljen od plastike ili ne nehrđajućeg čelika.

Koje namirnice bi trebali izbjegavati, a koje pomažu u borbi sa karijesom?

Nizak pH 4,5-5,5 izrazito je pogodan za nastanak karijesa. Važni minerali se počinju razgrađivati. Hrana koja se ne preporučuje i koju generalno treba izbjegavati radi opšteg zdravlja su svi slatkiši kao što su slatka zaslađena gazirana pića, čokolada, keks, bombone, tjestasta hrana kao što su pizze, hamburgeri, konditorski proizvodi i slično. Tvrdo povrće i voće kao što je jabuka, kruška, mrkva, celer, paprika, krastavci su odličan izbor međuobroka kod djece i odraslih. Visoki udio vlakana ih čini tvrđim. Na svaki novi zagriz se vrši kratko ribanje hrane od zub, a time se potiskuju stare naslage plaka. Voda je idealno piće koje ne samo da hidrira nego i ispire usnu šupljinu nakon obroka. Mliječni proizvodi sadrže kalciji i fosfate. Učestvuju direktno u procesu remineralizacije cakline. Jabučni ocat u manjim količinama npr. u salatama regulira pH vrijednost usne šupljine.

Kada je u pitanju poslovanje Vaše ordinacije da li ste uveli neke novitete u skorije vrijeme?

Svakako! Obzirom da sam mag. nutricionizma razvio sam aplikaciju koja omogućava praćenje toka plana ishrane svojih klijenata. Njega izradim po specifičnim zahtjevima i potrebama kao što su intolerancije, oboljenja, alergije, ciljevi, vremena obroka i sl. Ovo se dalo primjeniti na mlade pacijente u ordinaciji koji imaju potrebu za kontrolom ishrane i loših navika koje utiču i na zdravlje zuba. Roditelj plan ishrane djeteta kontroliše direktno putem mobilne aplikacije Nutri. Stvara se precizan prikaz toka ishrane koji se prati u ordinaciji. Redovnim pregledom se utvrđuje, bilježi i potvrđuje napredak djeteta.

Za kraj razgovora koja je Vaša poruka pacijentima?

Zakažite već sada termin kod svog stomatologa ukoliko to već niste uradili u ovoj godini. Pregled ne traje dugo, a može mnogo značiti. Ovo važi za djecu kao i za odrasle. Pravilna prehrana i redovna oralna higijena ključni su za očuvanje zdravlja zuba i gingive. Tokom narednog pregleda upitajte svog stomatologa za demonstraciju četkanja zuba i pravilno održavanje oralne higijene.

Komentariši