Salihefendić dr. Adis : Utjecaj prehrane na kserostomiju i halitozu

Biografija: Salihefendić dr. Adis je rođen u Gračanici (Bosna i Hercegovina) 11.08.1988. godine. Opštu gimnaziju “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica završava 2009. godine, a iste upisuje Stomatološki fakultet sa klinikama u Sarajevu. Diplomira u aprilu 2015. godine i stiče zvanje dr. stomatologije. Nakon obavljenog pripravničkog staža polaže državni ispit u ministarstvu zdravstva FBiH. Radi u struci u od 2016. – 2019. godine. Upisuje magistarski studij na Tehnološkom fakultetu u Tuzli smijer – prehrambene tehnologije 2022. godine, te stiče zvanje magistar nutricionizma. Godinu dana kasnije osniva prvu IT kompaniju Nutrisoft. Iste godiune i privatnu stomatološkuu ordinaciju opšte prakse ”A-Dent”. Redovno učestvuje na stručnim kongresima, seminarima i edukacijama u svijetu i regiji.

Kserostomija i loš zadah ͏su dva povezana problema koja͏ bitno utiču na zdravlje usne šupljine i životni stan͏dar͏d. Oko 30% sta͏rij͏ih od 65 godin͏a ima suhoću usta, dok novi podaci iz 2024. pokazu͏ju da je problem sve prisutniji među mlađim odraslim. Suhoću ͏usta prouzro͏kuje nuspojava mnogo lijekova, pop͏ut antihistaminika i ͏antidepresiva, a to uključuje oko 25% ljudi. Osobe koje piju više od 300mg kofeina na dan (oko 4 espressa) prijavljuju manju proiz͏vodnju pljuvačke. Hrana koja može da pomogne u ovome su na͏mirnice pune vode kao: c͏eler, tikvice, paradaj͏z͏, lubenica i k͏rastavc͏i (sve do 95% vode). Za svakih 85ml kofeina (jedan espresso) osoba treba popiti novih 250ml vode kako bi status hidratacije bio kao prije konzumiranja kofeina.

Halitoza pogađa preko 30% populacije, a kod starijih osoba, 65% njih u dobi iznad 50 godina doživljava 3-4 puta sedmično hroničan neugodan zadah (chronic bad breath). Prehrana bogata sumpornim spojevima, kao što je konzumacija luka (2g dnevno), može pogoršati neugodan zadah za 80% dok antioksidansi zelenog čaja mogu smanjiti bakterije u ustima do 40%.

Kod bezubih osoba, prevalencija kserostomije je viša za 20-25% u poređenju s osobama koje imaju prirodne zube, dok loša higijena zubne proteze dodatno doprinosi rastu bakterija koje uzrokuju loš zadah. Prehrana bogata vitaminom C, posebno kroz konzumaciju citrusa može povećati lučenje pljuvačke za 15% nakon unosa samo jedne voćke.

Zeleni čaj, bogat polifenolima, smanjuje prisustvo oralnih bakterija za 30% unutar 24 sata, djelovanjem na kolonizaciju bakterijskih patogena poput porphyromonas gingivalis i fusobacterium nucleatum. Probiotici prisutni u fermentiranim namirnicama poput jogurta sa živim kulturama, pomažu kod balansiranja oralne mikroflore. Redovan unos probiotika smanjuje neugodan zadah kod 40% pacijenata, posebno kroz inhibiciju rasta bakterija odgovornih za stvaranje hlapljivih sumpornih spojeva (VSC).

Komentariši