Šećeri i karijes

Šta je karijes?

Propadanje zuba ili “zubni karijes” nastaje kada kiselina iz usta napada caklinu i dentin zuba uzrokujući stvaranje rupa ili šupljina. Kiselinu proizvode bakterije koje se nalaze unutar plaka – ljepljivi i tanki film koji se opetovano stvara preko zuba. Kada se šećer konzumira, on u interakciji s bakterijama unutar plaka stvara kiselinu. Ova je kiselina odgovorna za karijes, jer polako otapa caklinu stvarajući rupe ili šupljine u zubima. Propadanje zuba može dovesti do apscesa zuba, što može rezultirati uklanjanjem zuba.

Unatoč smanjenju razina karijesa u proteklim desetljećima, on i dalje ostaje jedan od najčešćih problema sa zubima.Procjenjuje se da 1 od 3 odrasle osobe pati od zubnog karijesa, a približno 1 od 4 djece jednako pati od nekog oblika karijesa .

Šećer i karijes:

Šećeri u hrani i pićima igraju glavnu ulogu u razvoju zubnog karijesa. Bakterije unutar plaka koriste šećer kao energiju, a kiselinu oslobađaju kao otpadni proizvod koji postupno otapa caklinu u zubima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naručila je 2010. godine sistemsko istraživanje pregleda literature kako bi odgovorila na niz pitanja koja se odnose na učinke šećera na zubni karijes. Sistemski pregled pokazao je dosljedne dokaze o umjerenoj kvaliteti koji podupiru vezu između količine konzumiranog šećera i razvoja zubnog karijesa. Također postoje dokazi o umjerenoj kvaliteti koji pokazuju da je zubni karijes niži kada je unos slobodnih šećera manji od 10% unosa energije. Zubni karijes napreduje s godinama, a učinci šećera na denticiju cjeloživotni su. Čak i niske razine karijesa u djetinjstvu značajne su za razinu karijesa tijekom cijelog životnog vijeka. Analiza podataka sugerira da bi mogla imati koristi ograničavanje šećera na manje od 5% unosa energije kako bi se rizik od karijesa zubima smanjio tijekom cijelog životnog ciklusa

Naučni savjetodavni odbor za prehranu (SACN) u Velikoj Britaniji nedavno je objavio nacrt izvješća 2014. godine koji ukazuje na jasnu vezu između konzumacije hrane koja sadrži šećere i pića koja sadrže šećere i učestalosti zubnog karijesa u mliječnim i trajnim zubima . SACN je pregledao 11 kohortnih studija koje su identificirale vezu između konzumacije hrane koja sadrži šećere i učestalosti zubnog karijesa u mliječnoj denticiji u djece. Također su pregledali sedam kohortnih studija koje su iznijele dokaze o povezanosti između karijesa kod djece i pića zaslađenih šećerom. Također je utvrđeno da je veća učestalost konzumacije povezana s većom učestalošću zubnog karijesa .

Slobodni šećeri se danas nalaze u gotovo svoj hrani i najvažniji su čimbenik pogoršanja oralnog zdravlja. Posebno je problematično kod djece koja su se u ranoj dobi navikla na šećer. Propadanje zuba vodeći je razlog hospitalizacije među 5-9-godišnjacima u Velikoj Britaniji, s 26 000 djece koja se svake godine hospitaliziraju zbog karijesa – drugim riječima, 500 svake sedmice

 

 

Komentariši