Šta uzrokuje protrudirane zube? 

Istureni zubi najčešći su vizualni problem koji mnogi pacijenti žele riješiti.

Većina pacijenata koja ima nepravilan zagriz (pregriz) ima protrudirane zube. Dobra vijest je da se mogu tretirati relativno lako, zavisno od toga šta uzrokuje isturenost. 

Uzroci isturenih zuba obično se jave u toku djetinjstva zbog nekih navika poput stavljanja palca u usta i povlačenje gumenih igračaka. Međutim, postoje neke navike koje će prije utjecati na odrasle osobe ili se vremenom pojaviti u toku djetinjstva.

Guranje jezikom

Protrudirani zubi mogu biti uzrokovani vršenjem pritiska jezikom na zube, zbog čega dolazi do malokluzije, lošeg poravnanja zuba poput pregriza ili otvorenog zagriza. Iako je ovo stanje često u djetinjstvu, može se nastaviti u kasnijim godinama.

Guranje jezikom može se javiti zbog:

  • Hronično otečenih krajnika ili ždrijelnog krajnika
  • Loših navika gutanja
  • Stresa
  • Nesvjesnih navika u toku sna

Genetika

Neke su osobe jednostavno rođene s nejednakom vilicom ili različitim veličinama gornje i donje vilice. Iako je nasljedna, malokluzija ne mora uvijek biti prisutna dok ne izrastu stalni zubi. Obično se liječi ortodontskim tretmanima u djetinjstvu i adolescenciji. U rijetkim slučajevima je potreban ortodontski zahvat.

Ispali zubi, viška zubi ili oštećeni zubi 

Prostor u ustima može promijeniti poravnanje prednjih zuba, potencijalno vremenom stvarajući isturene zube. Ispali zubi mogu uzrokovati pomjeranje ostalih zuba, dok viška zubi mogu poremetiti raspored radi manjka prostora. 

Parodontoza i gubitak kosit

Parodontoza također može dovesti do isturenih zuba zbog gubitka kosti i stabilnosti. Zubi se mogu početi pomjerati, a često se i isture. 

Članak sadrži informacije koje služe samo u obrazovne svrhe i nisu namijenjene za dijagnosticiranje ili liječenje bilo koje bolesti, ako je potrebno potražite medicinsku pomoć.

Komentariši

Close Menu