Stvia i zubi

Da li za ovu biljku ima mjesta u vašoj ishrani

Stevia je nadomjestak šećera izvađen iz lišća biljne vrste Stevia rebaudina. Ova biljka potječe iz Južne Amerike gdje se stoljećima  koristi za zaslađivanje čaja i  narodnih lijek za simptome hipertenzije, ova biljka ima i drugu nevjerojatnu korist: može pomoći u smanjenju karijesa. Stoljećima je uzgoj ove biljke bio ograničen isključivo na područje Južne i Središnje Amerike.  Danas se stevija kao komercijalna biljka uzgaja u Japanu, Kini, Keniji, Vijetnamu, Indiji, Argentini, Kolumbiji, Tajlandu, Paragvaju i Brazilu. Do prije nekoliko godina u zapadnom svijetu stevija se vrlo rijetko koristila. 

Usred brojnih istraživanja provedenih u posljednjih godina, od kojih je velik dio sistematski pregledavala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), rezultati su postali jasni. Prekomjerni šećer loše djeluje na vaše zube. Zbog toga je pronalaženje pouzdanih nadomjestaka šećera može pomoći stomatolozima da dalje prakticiraju holističku stomatologiju usmjerenu na prevenciju, a ne obnovu.

Oštećuje li stevia zube?

Propadanje zuba je višestruki proces koji zahtijeva dva glavna sastojka: specifične bakterije koje već borave u našim ustima, i fermentirajuće ugljikohidrate poput šećera i škroba. Kad se njih dvoje sretnu, bakterija metabolizira te ugljikohidrate u organske kiseline koje će započeti eroziju cakline.

Iako je ekstrakt stevije sladak, ne sadrži fermentirajuće ugljikohidrate. Studija objavljena u časopisu Caries Research zaključila je da se Stevia može smatrati nenacidogenom, te je stoga prikladna za potporu zubnom zdravlju.

Je li stevia sigurna?

S porastom nadomjestaka šećera poput Stevije  dolazi do zabrinutosti za njihovu sigurnost. Dobra vijest je da su svi komercijalno prihvatljivi nadomjesci šećera prošli kroz krupna istraživanja i ispitivanja, a drugi su kraj s minimalnim brigama za zdravlje. FDA smatra da su vrlo rafinirane sorte stevije sigurne. Međutim, važno je napomenuti da nisu svi proizvodi sa stevijom isti, a neki imaju nuspojave poput proljeva. Također je važno imati na umu da prekomjerna konzumacija bilo čega može imati potencijalne zdravstvene posljedice, tako da je dobro konzumirati steviju umjereno.

Iznenađujuće prednosti

Za pacijente koji pate od dijabetesa, suradnja sa svojim liječnikom na izradi prehrane koja uključuje steviju umjesto bijelog šećera može biti vrlo korisna.  Ova biljka ne može biti podloga za razvoj i rast bakterija pa je stoga odlična za prevenciju karijesa. Njena antibakterijska svojstva djelotvorna su i protiv gingivitisa te ostalih bolesti desni i usne šupljine. Za održavanje oralnog zdravlja možete ju koristiti u obliku tekućine. Dodajte 6-7 kapi stevije u šalicu mlake vode i tom tekućinom ispirite usnu šupljinu i grlo. Možete ju dodati pasti za zube i njome povremeno četkati zube.  

Uravnotežena prehrana je najbolja

Iako je ekstrakt stevije manje štetan za vaše oralno zdravlje od šećera, istina je da je jesti zdravu hranu i ograničiti unos šećera na 30 g dnevno. Nažalost, kada je u pitanju zdravlje naših tijela i zuba, ne postoji zamjena za jaku higijenu i zdravu hranu.

Komentariši