Čokolada zapravo može biti korisna za vaše zube. Da, dobro ste pročitali. Čokolada može spriječiti propadanje zuba, no međutim nije svaka vrsta čokolade dobra.
Kakao zrno sadrži dobre tvari, a sama čokolada ne. Kakao zrna sadrže tanine, polifenole i flavonoide, od kojih je svaki vrsta jakog antioksidansa koji pogoduje vašim ustima i zubima. Tanini su ono što daje tamnoj čokoladi okus i odgovorni su za tamne pigmente. Što je još važnije, pomažu u spriječavanju karijesa sprječavajući bakterije da se lijepe na vaše zube. Polifenoli ograničavaju djelovanje bakterija, što znači da djeluju na neutralizaciju mikroorganizama koji uzrokuju loš zadah, spriječavaju infekcije u vašim ustima i bore se protiv propadanja zuba. Flavonoidi, između ostalog, djeluju na usporavanje propadanja zuba.
Čokolada sa 70 posto kakaa
Od tri vrste čokolade (tamna čokolada, mliječna čokolada i bijela čokolada), tamna čokolada je najmanje prerađena i najbliža kakao zrnu, što je čini najzdravijom opcijom. Za najbolje rezultate, čokolada bi trebala sadržavati 70 posto kakaa. Razne vrste tamne čokolade, sa udjelom kakaa od 60%, 70% ili čak 85% trebali biste pronaći u lokalnim prodavnicama, a mnogi proizvođači svoj postotak kakaa jasno naglašavaju na etiketi. U slučaju da vam je potreban još jedan dodatni razlog, tamna čokolada sadrži manje šećera od ostalih vrsta čokolade, tako da je odlična i za vašu liniju.
Tamna čokolada dobra i za zdravlje zuba i za srce
Pa kako je tačno tamna čokolada dobra za vaše zube? U ustima postoji bakterija koja se zove oralni streptokok, koja proizvodi kiselinu koja izjeda vašu caklinu. Antioksidanti u tamnoj čokoladi spriječavaju bakterije da se pretvore u štetne kiseline, djelujući kao svojevrsni antibakterijski spoj. Također, kakao maslac pomaže vašim zubima i spriječava da se plak lijepi na njih.
Budući da čokolada ima mnoštvo antioksidanata (oko četiri puta više od zelenog čaja), ona ne samo da može spriječiti nastanak plaka, već može i smanjiti upalu u tijelu i djelovati na spriječavanje parodontalne bolesti, čiji je simptom oteklina desni. Bakterije povezane s parodontalnom bolešću mogu također ući u krvotok i uzrokovati srčane bolesti i druge kardiovaskularne probleme, tako da povremeno konzumiranje tamne čokolade djeluje blagotvorno i na vaše srce.
Važno je, međutim, zapamtiti da konzumiranje tamne čokolade nije poput jedenja povrća. Ima ona neke važne zdravstvene koristi, ali daleko je od zdrave hrane. Kao i bilo koje slastice, tamnu čokoladu treba konzumirati umjereno. Tamna čokolada je bogata i kalorijama. Preporučeni unos je jedan red dnevno. Međutim, i ta mala količina sadrži čak 150 kalorija, a budući da ima tako dobar ukus, teško je ne prepustiti se.